„Pozdrav iz snova” u 36 slika

Nakon Nikšića, postavka se seli u Brisel, gdje će radovi biti izloženi u Centru lijepih umjetnosti „Bozar“
255 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2016. 10:33h

Slavni američki fotograf i jedan od prvih autora umjetničke fotografije Ansel Adams tvrdio je da je pejzažna fotografija vrhovni test za fotografa. Gledajući fotografije Dejana Kalezića, izložene u nikšićkoj galeriji “Nikola I”, stiče su utisak da je umjetnik kome je fotoaparat glavno oružje već dvije decenije, više nego uspješno položio test.

Na izložbi “Pozdrav iz snova”, koju je organizovala JU “Muzeji i galerije” u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, Kalezić se posjetiocima u rodnom gradu predstavio sa 36 pejzažnih fotografija u crno-bijeloj i kolor tehnici.

“Koristeći mogućnosti fotografije kao umjetničkog medija, Kalezić uspijeva da kontroliše i realizuje složene zamisli preklapajućeg odnosa: doživljeno-sanjano. Specifičan prostor unutar dvodimenzionalne površine fotografske slike gradi tako da on vibrira između realnog i imaginarnog, zadovoljavajući oba nivoa fotografije, dokumentarnost i fikciju”, kazala je Ljiljana Karadžić, istoričarka umjetnosti, otvarajući izložbu.

Karadžić je istakla da je Kalezić, smjelo se upuštajući u avanturu fotografisanja prirode dao radovima ličnu, poetizovanu notu, a gledaocu “dragocjeno iskustvo samozaboravnog sjedinjenja sa prirodom koji se pojavljuje još samo u snovima”.

“Znalačkim krupnim kadriranjem, ubjedljivim komponovanjem elemenata prirode, neočekivanim rakursima ili fokusiranjem na detalj koji zadobija emocionalnu vrijednost, fotograf dezautomatizuje naše viđenje i čini da poznate predjele vidimo kao da ih gledamo prvi put”, kazala je istoričarka umjetnosti.

Prema njenim riječima, Kalezić je uspio da akcentujući pojedine elemente u fotografije unese simbolička težišta, pa tako “krug označava iskonsko savršenstvo, put postaje potraga za sopstvom i promjenom, voda je središte očišćenja i obnavljanja, a drvo se vezuje za ideju živog kosmosa u neprekidnom obnavljanju”.

Ono što je Kalezić uspio, prema riječima Ljiljane Karadžić, je da stvori “realno-imaginarni prostor u kome se osjećaju za stvarnost pridružuje osjećaj za moguće”.

Kalezić, kome je izložba u rodnom gradu sedma samostalna, kazao je da izložene fotogradije predstavljaju presjek njegovog desetogodišnjeg rada kada je pomenuti koncept u pitanju i da mu posebno zadovoljstvo pričinjava to što se poslije devet godina ponovo predstavio sugrađanima.

Nakon Nikšića postavka seli za Brisel, gdje će radovi biti izloževi u Centru lijepih umjetnosti „Bozar“ .

Galerija

Bonus video: