Podgoričanin (58) 20 godina živi sa diskus hernijom: Sjedenje je gore od fizičkog posla

"Nisam mogao da mokrim ni da vršim veliku nuždu. Jednostavno, nisam imao nikakav osjećaj. Osjećao sam samo ogroman pritisak u stomaku, bol je šetao od jedne do druge noge, stopala su mi bila ukočena. Agonija je trajala dva dana..."
2788 pregleda 9 komentar(a)
bol u leđima, Foto: Oldbridgespine.com
bol u leđima, Foto: Oldbridgespine.com
Ažurirano: 17.03.2016. 07:07h

Naša kičma svakodnevno je izložena stalnim traumama. Bilo da su u pitanju povrede, nagli pokreti ili, jednostavno, sama svakodnevica - kičma sa godinama slabi, a najprije strada njena zaštita - diskusi. Ove želatinozne pločice smještene su između pršljenskih tijela i imaju ulogu šok absorbera - upijaju mikrotraume, štiteći međupršljenske zglobove i druge strukture kičmenog stuba. Kada se oni, usljed svoje degeneracije, pomjere, dolazi do uklještenja nervnog korjena i nastaje diskus hernija. Iskustva ljudi koji od nje boluju su različita, a danas prenosimo priču 58-godišnjeg Đorđa iz Podgorice koji se sa ovim problemom bori dugi niz godina.

“Od svoje dvadesete godine radim posao koji iziskuje osmočasovno sjedenje. Nikada nisam radio neke teže poslove, ali kada sam ušao u ovu priču sa kičmom, ljekari su mi objasnili da je upravo to sjedenje gore nego bilo koji fizički posao. Problemi su počeli kada sam napunio 40 godina. Dešavalo mi se nekoliko puta da ujutro, kada ustanem, osjećam užasne bolove u donjem dijelu kičme. Onda bi taj bol prešao na lijevu nogu i stopalo. Noga je počinjala da trne i to su bila stanja zbog kojih nisam mogao da funkcionišem. Ovi napadi završavali su se uvijek petodnevnim mirovanjem, blokadama koje sam dobijao u Hitnoj pomoći, a kada sam odradio dijagnostiku, magnetna rezonanca je pokazala da imam diskus herniju L5S1”, priča Đorđe. Kada je čuo od čega boluje naš sagovornik se, kaže, ni malo nije uplašio. Slušao je o diskus herniji i znao je da je to često oboljenje. Sve dok nije osjetio pravo lice svoje bolesti.

"Ljekari su mi najprije savjetovali da što više mirujem, ne pravim nagle pokrete, ne okrećem se naglo. Bol bi prestajao kako je i dolazio, odjednom. Pio sam analgetike, i više nego što bi trebalo. Ali, to je bio jedini način da ponekad bar malo smanjim bol.

Jednog jutra, probudio sam se sa svim ovim problemima, ali je postojala jedna značajna razlika - lijeva noga mi je bila prilično ukočena. Uplašio sam se, priznajem, nisam znao da bolest može da donese tako nešto. Sa suprugom sa otišao u Hitnu pomoć. Vraćen sam kući, uz savjet da mirujem i pijem analgetike. Dok sam mirovao, stanje je bilo još gore. Nisam mogao da nađem položaj koji mi odgovara, a sve je pratila i povišena tjelesna temperatura”, prisjeća se Đorđe.

Uskoro je izgubio i kontrolu nad bešikom

"Nisam mogao da mokrim ni da vršim veliku nuždu. Jednostavno, nisam imao nikakav osjećaj. Osjećao sam samo ogroman pritisak u stomaku, bol je šetao od jedne do druge noge, stopala su mi bila ukočena. Agonija je trajala dva dana, a zatim sam se opet javio ljekaru. Ovog puta, zadržali su me, jer je stanje bilo alarmantno”, kaže naš sagovornik. Desilo se da je Đorđu diskus dospio u kičmeni kanal i tako izvršio pritisak na čitav snop nervnih korjenova.

"Ljekari su mi tako objasnili situaciju. Predložili su operaciju, kako bi izvadili diskus i oslobodili kanal. Bilo mi je jako loše i samo sam želio svoj stari život nazad. Operisan sam, sve je prošlo glatko, u bolnici sam ostao nekoliko dana. U otpusnoj listi piše da je 'disk odstranjen, a kanal oslobođen', ali moja bolest nije izliječena. Dugo mi je trebalo da povratim izgubljenju funkciju bešike, koja mi je pravila najviše problema, a osjećaj trnjenja u stopalima često osjećam”, kaže Đorđe. Napadi diskus hernije nisu prestali. Ima ih još uvijek, ali je u njegovo liječenje uključena i fizioterapija, koja mu ponekad pomaže, a ponekad čak i oteža stanje.

"Napadi nisu više tako intenzivni. Često poslije napora osjećam bol, ali ukočenost više nikada nisam imao. Deset godina to držim pod kontrolom, a jedino što me vraća na noge je mirovanje i analgetici. Poručio bih svima da se i zbog najmanjeg bola u kičmi i nogama jave ljekaru, jer diskus hernija može imati simptome koje, kao laici, nikada sa njom ne bismo povezali”, savjetuje naš sagovornik.

Neprijatni simptomi

Osnovni simptomi lumbalne diskus hernije su:

  • Bol u donjem dijelu leđa i nozi
  • Sniženje senzibiliteta (utrnulost) u zahvaćenom području pritisnutog nervnog korjena
  • Oslabljena pokretljivost stopala
  • Sfinkterijalne smetnje (poremećaj mokrenja, stolice i potencije kod muškaraca)

Bol je, ipak, najčešći simptom lumbalne diskus hernije. Obično se iz leđa spušta zadnjom ili spoljašnjom stranom noge do stopala. Pojačava se pri kašljanju i kijanju. Veoma je jak, sjevajući i dugotrajan.

Često onemogućava normalan san, što zamara pacijente i dodatno pogoršava stanje. Istovremeno sa bolom, javljaju se i snižen osjećaj i trnjenje u nozi, a moguća je i slabost stopala.

Sfinkterijalne smetnje (poremećaj mokrenja, pražnjenja debelog crijeva i potencije kod muškaraca) su najteži, ali srećom i najrjeđi simptomi lumbalne diskus hernije. Ukazuju na komplikacije i zahtijevaju hitnu posjetu ljekaru.

Bonus video: