Fojcu trijumf, Filu trofej u spust, prvi u istoriji italijanskog skijanja

0 komentar(a)
Beat Fojc, Foto: Fis-ski.com
Beat Fojc, Foto: Fis-ski.com
Ažurirano: 16.03.2016. 12:19h

Posljednji spust sezone pripao je Beatu Fojcu - švajcarski skijaš je na domaćoj stazi , u finalu sezone u Sent Moricu, pobijedio u vremenu od 1:40.44 minuta.

Za Fojca je to prva pobjeda u Svjetskom kupu nakon četiri godine, ukupno šesta u karijeri.

"Ova pobjeda u Sent Moricu mi, definitivno, mnogo znači. S obzirom na to da se iduće godine održava Svjetsko prvenstvo, trijumf mi daje samopouzdanja i odličan je način da se završi sezona", rekao je Fojc.

Drugo mjesto, sa osam stotinki zaostatka, zauzeo je Amerikanac Stiven Najmen, dok je treći bio Kanađanin Erik Gej, koji je imao 54 stotinke slabije vrijeme od pobjednika.

Deseto mjesto u današnjoj trci bilo je dovoljno Italijanu Peteru Filu da zadrži čelnu poziciju (kada je startovao kao posljednji, 22. bilo mu je potrebno da bude među 15, jer njegovi konkurenti Jansrud i Teo nijesu uspjeli da se domognu prvog mjesta) i osvoji mali kristalni globus u spustu, a trofej je osvojio sa 462 boda.

On je postao prvi italijanski skijaš koji je osvojio pehar u spustu. Fil nije bio među favoritima za konačan trijumf, čemu svjedoče samo dva plasmana na pobjedničkom postolju ove sezone, u kojoj je, međutim, pokazao kontinuitet, jer je skoro uvijek bio plasiran među 10 najboljih.

"Kada sam prošao kroz cilj nisam odmah shvatio šta sam napravio, jer je situacija inače bila veoma koplikovana. Međutim, kada su drugi skijaši prišli da mi čestitaju, onda sam shvatio da sam ispunio misiju", rekao je Fil.

"Sezona je bila teška, sa puno komplikovanih situacija, a ja sam ponosan na ovaj pehar. Trofej su zaslužili i Svindal i Paris, ali su se, nažalost, povrijedili. Ali, to je sport, potrebno je i malo sreće, a ja sam je, konačno, imao. Imao sam konstantnu sezonu, vjerujem da sam zaslužio titulu. To je navažniji uspjeh u mojoj karijeri, nakon dvije medalje na Svjetskom prvenstvu, a to što sam prvi Italijan pobjednik spusta čini sve još ljepšim", dodao je Fil.

Prvi put od 2012. godine, Norveška nema pobjednika u poretku spusta.

Norvežanin Aksel Lund Svindal, koji je zbog povrede ranije završio sezonu, je završio kao drugi sa 436 bodova i ima četiri više od Italijana Dominika Parisa.

U generalnom plasmanu Svetskog kupa čelnu poziciju zauzima Austrijanac Marsel Hiršer sa 1.625 bodova.

Norvežanin Henrik Kristofersen je drugi sa 1.272, a treći Aleksis Panturo sa 1.080 bodova.

Skijaši će sjutra voziti superveleslalom.

Bonus video: