Spoj klasičnog i modernog

Zbog svestranosti Lekić je Eka uporedio sa drugim “totalnim intelektualcem” - Sartrom
0 komentar(a)
omaž Umberu Eku, Foto: Savo Prelević
omaž Umberu Eku, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.03.2016. 11:24h

Omaž italijanskom piscu i teoretičaru Umbertu Eku na kojem su o stvaralaštvu ovog svestranog umjetnika govorili profesori Miodrag Lekić, Savo Laušević, Siniša Jelušić i Goran Radonjić, održan je preksinoć u knjižari “Matice srpske” u Podgorici.

Lekić je ocijenio da je Eka nemoguće klasifikovati. On je rijedak spoj klasičnog erudite i modernog intelektualca, a zbog svestranosti Lekić ga je uporedio sa drugim “totalnim intelektualcem” Žan Pol Sartrom.

Ono što ga, pored književnog i teoretičarskog rada, karakteriše jeste njegov društveni aktivizam. Eko je tokom karijere pisao kolumne za italijanski nedeljnik “L'Espresso”, a kada bi se sve one skupile činile bi knjigu od 470 strana.

“Bio je pasionirani opservator političkih prilika. On je dokaz da veliki intelektualci uzimaju učešća u javnom životu”, istakao je Lekić izražavajući žaljenje što takve tradicije nema i u crnogorskom društvu, ocjenjujući da se osim izuzetaka, većina brine da se ne uprlja dnevnom tematikom ili tako skriva nekompetentnost.

Iako je Eko proučavao srednji vijek i katoličku teologiju, nije mu nimalo strana bila moderna tehnologija. Tako se Lekić u svom govoru prisjetio odlaska na sajam knjiga u Torinu na kojem je prisustvovao i Eko koji je upozoravao na opasnosti moderne tehnologije.

“Upozorio je moderne digitalne bibliotekare da paze na opasnosti trenutaka 'black outa' koji mogu sve da unište i savjetovao da se drže knjige. Njegova je poruka bila 'nećete se osloboditi knjige', kazao je Lekić.

Goran Radonjić je govoreći o Ekovim djelima ukazao da on govoreći o prošlosti, govori o savremenim i aktuelnim temama.

“Za izvjestan broj godina, decenija, vjekova, on će budućim generacijama dati sliku o tome kakvi smo mi danas, koje su naše opsesije, preokupacije i dileme”, kazao je Radonjić.

Savo Laušević ocijenio je da se zbog Ekove svestranosti ne zna koja će, od njegovih brojnih uloga, pretegnuti. Može biti prepoznat kao veliki teoretičar, semiolog, istoričar srednjeg vijeka, književnik ili filozof. A, upravo zbog te svestranosti, Siniša Jelušić je rekao da se može uporediti sa svega dvije ličnosti: Leonardom da Vinčijem i Pavelom Florenskim ruskim teologom, filozofom i matematičarem.

Jelušić je naglasio kako je, u jednom od svojih djela o funkciji književnosti, Eko poslao snažnu i veoma ozbiljnu poruku da je književnost bitna u vaspitanju duha i to ne samo radi obrazovanja, već radi unutrašnjeg rasta ličnosti, te da ona isključuje nasilje.

Bonus video: