SAVIĆ NA SASLUŠANJU U SPECIJALNOM TUŽILAŠTVU

Mene su ojadili, a ne ja Opštinu

Savić je tužiteljki tri sata pričao o izgradnji koncertnog platoa na Jazu 2007, uoči koncerta grupe Rolling Stones
271 pregleda 29 komentar(a)
Branislav Savić Gugi, Foto: Boris Pejović
Branislav Savić Gugi, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.03.2016. 09:09h

Budvanin Branislav - Gugi Savić kazao je juče tužiocima da je on oštećen u poslu izgradnje koncertnog platoa na Jazu i da nema govora da je njegova kompanija učestvovala u nezakonitom poslu kojim je  Budva oštećena za 2.100.000 eura.

To je “Vijestima” nezvanično rekao sagovornik blizak istrazi, nakon jučerašnjeg svjedočenja direktora preduzeća “Gugi komerc”  u Specijalnom tužilaštvu. 

Savić  je specijalnoj tužiteljki Lidiji Vukčević gotovo  tri sata pričao  o izgradnji platoa  2007. godine uoči koncerta grupe Rolling Stones, a u poslu koji je  zaključio sa Opštinom Budva. 

Isti izvor je kazao da je biznismen  tužiteljki rekao da je  zbog tog posla izgubio  više od milion i po eura.

Navodno, iz budvanske kase plaćeno mu je oko 60.000 eura, a ostalo je “prebijao” sa Opštinom koja mu i danas duguje.

Izgradnja platoa plaćena je  6.700.000 eura i tužilaštvo vjeruje da je tim poslom budvanska kasa oštećena za 2,1 milion eura.

Grbaljski preduzetnik, vlasnik preduzeća "Carinvest" Marko Bato Carević još krajem 2012. godine u Privrednom sudu pričao je  da je posao oko isporuke kamena za plato ugovorio  sa tadašnjim predsjednikom odbora za organizaciju koncerta Svetozarom Marovićem.

On je tada sudski tražio da mu se isplate dva miliona eura, rekavši da nije bio podizvođač “Gugi komerca”, već da je isporuku kamena dogovorio direktno sa Marovićem.

Rekao je da je uvjeren da je greškom obaveza plaćanja umjesto “Carinvestu” bila usmjerena prema “Gugi komercu”, iako su iz Opštine tada poručivali da nema  nijednog dokumenta koji potkrepljuje njegovu priču da je “Carinvest” učestvovala u tom poslu.

Svjedočeći u sudu decembra 2012. godine, bivši gradonačelnik Budve Lazar Rađenović i nekadašnji  sekretar za investicije u tom gradu Dragan Marović, kazali su da Opština Budva ništa ne duguje preduzeću “Carinvest”, jer su posao radili sa Savićem.

Saopšteno je da je taj posao, iako milionski, “Gugi komercu” dat bez tendera.

Član tadašnje komisije i savjetnik u sekretarijatu za investicije Miodrag Samardžić, tada je objasnio  da su radovi procijenjeni na osnovu geomehaničkog elaborata, geodetskih podloga, premjera i predračuna koje je komisiji poslao “Gugi komrec”.

Carevićeva tužba je odbijena.

Zbog tog  posla sredinom avgusta 2015. godine uhapšeno je desetak budvanskih funkcionera, među kojima je bio i bivši predsjednik Opštine Lazar Rađenović.

Lisice na ruke tada su stavljene  i članovima Komisije za procjenu vrijednosti radova na izgradnji platoa.

Tokom tužilačke istrage svjedoci saradnici označili su uhapšenog funkcionera DPS-a  kao čovjeka koji je rukovodio tim, ali i ostalim nezakonitim poslovima kojima je Opština Budva oštećena za više desetina miliona eura.

Advokati osumnjičenih za milionske malverzacije u Budvi kazali su juče da vjeruju da je saslušanjem Savića stavljena tačka na istragu.

Branilac preduzeća “Gugi komerc”, advokat Ratko Pantović rekao je  da je Savić  detaljno objašnjavao način izgradnje platoa. 

“Postupak je tajan i  nisam u mogućnosti da saopštim detalje. Savić je kazao da njegovo preduzeće  nije dobilo veliku naknadu od tog posla, već je oštećeno tokom izgradnje, jer je 'Gugi komerc' isplatio sve  podizvođače, a do  danas  nijesu naplatili od Opštine  sve što je fakturisano za izgradnju toga platoa”, kazao je Pantović.

Dodao je da nakon Savićevog saslušanja postoje ozbiljne indicije da budvanskoj kasi nije pričinjena onolika šteta kolikom je tužilaštvo predstavlja. 

“On je danas rekao koliko mu je Opština Budva ostala dužna, ali ne smijem iznositi detalje zbog tajnosti postupka”, kazao je Pantović.

Savić je uhapšen krajem februara zbog  sumnje da je dio kriminalne organizacije koja je u dva opštinska kapitalna posla budžet Budve oštetila za oko pet miliona eura.  

Nakon hapšenja tužiocu Saši Čađenoviću tvrdio je da nije podstrekivao čelnike Budve da mu namještaju milionske poslove. 

Tada je i objasnio svoju, i ulogu svoje firme u poslovima izgradnje donjeg bulevara u Budvi i seoskog puta za Krapinu. Tim poslovima, prema procjeni Specijalnog tužilaštva, budvanska kasa oštećena je za ukupno 4,8 miliona eura. On je tog dana negirao  da je član kriminalne grupe, i tvrdio da je poslovao zakonito.

Gugi Opštinu Budva tužio  2013. godine

Savićev “Gugi komerc”  maja 2013. godine tužio je Opštinu Budva zbog duga od  3,45 miliona eura. 

“Riječ je o ukupnim dugovanjima Opštine od 3,45 miliona eura, što potvrđuju i uredno potpisane situacije i fakture. To je evidencija koja postoji i u opštinskim sekretarijatima, gdje se tačno može utvrditi koji je to iznos", rekli su u "Gugi komercu”.

Preporučujemo za Vas