Mene su ojadili, a ne ja Opštinu

Savić je tužiteljki tri sata pričao o izgradnji koncertnog platoa na Jazu 2007, uoči koncerta grupe Rolling Stones
344 pregleda 29 komentar(a)
Branislav Savić Gugi, Foto: Boris Pejović
Branislav Savić Gugi, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.03.2016. 09:09h

Budvanin Branislav - Gugi Savić kazao je juče tužiocima da je on oštećen u poslu izgradnje koncertnog platoa na Jazu i da nema govora da je njegova kompanija učestvovala u nezakonitom poslu kojim je Budva oštećena za 2.100.000 eura.

To je “Vijestima” nezvanično rekao sagovornik blizak istrazi, nakon jučerašnjeg svjedočenja direktora preduzeća “Gugi komerc” u Specijalnom tužilaštvu.

Savić je specijalnoj tužiteljki Lidiji Vukčević gotovo tri sata pričao o izgradnji platoa 2007. godine uoči koncerta grupe Rolling Stones, a u poslu koji je zaključio sa Opštinom Budva.

Isti izvor je kazao da je biznismen tužiteljki rekao da je zbog tog posla izgubio više od milion i po eura.

Navodno, iz budvanske kase plaćeno mu je oko 60.000 eura, a ostalo je “prebijao” sa Opštinom koja mu i danas duguje.

Izgradnja platoa plaćena je 6.700.000 eura i tužilaštvo vjeruje da je tim poslom budvanska kasa oštećena za 2,1 milion eura.

Grbaljski preduzetnik, vlasnik preduzeća "Carinvest" Marko Bato Carević još krajem 2012. godine u Privrednom sudu pričao je da je posao oko isporuke kamena za plato ugovorio sa tadašnjim predsjednikom odbora za organizaciju koncerta Svetozarom Marovićem.

On je tada sudski tražio da mu se isplate dva miliona eura, rekavši da nije bio podizvođač “Gugi komerca”, već da je isporuku kamena dogovorio direktno sa Marovićem.

Rekao je da je uvjeren da je greškom obaveza plaćanja umjesto “Carinvestu” bila usmjerena prema “Gugi komercu”, iako su iz Opštine tada poručivali da nema nijednog dokumenta koji potkrepljuje njegovu priču da je “Carinvest” učestvovala u tom poslu.

Svjedočeći u sudu decembra 2012. godine, bivši gradonačelnik Budve Lazar Rađenović i nekadašnji sekretar za investicije u tom gradu Dragan Marović, kazali su da Opština Budva ništa ne duguje preduzeću “Carinvest”, jer su posao radili sa Savićem.

Saopšteno je da je taj posao, iako milionski, “Gugi komercu” dat bez tendera.

Član tadašnje komisije i savjetnik u sekretarijatu za investicije Miodrag Samardžić, tada je objasnio da su radovi procijenjeni na osnovu geomehaničkog elaborata, geodetskih podloga, premjera i predračuna koje je komisiji poslao “Gugi komrec”.

Carevićeva tužba je odbijena.

Zbog tog posla sredinom avgusta 2015. godine uhapšeno je desetak budvanskih funkcionera, među kojima je bio i bivši predsjednik Opštine Lazar Rađenović.

Lisice na ruke tada su stavljene i članovima Komisije za procjenu vrijednosti radova na izgradnji platoa.

Tokom tužilačke istrage svjedoci saradnici označili su uhapšenog funkcionera DPS-a kao čovjeka koji je rukovodio tim, ali i ostalim nezakonitim poslovima kojima je Opština Budva oštećena za više desetina miliona eura.

Advokati osumnjičenih za milionske malverzacije u Budvi kazali su juče da vjeruju da je saslušanjem Savića stavljena tačka na istragu.

Branilac preduzeća “Gugi komerc”, advokat Ratko Pantović rekao je da je Savić detaljno objašnjavao način izgradnje platoa.

“Postupak je tajan i nisam u mogućnosti da saopštim detalje. Savić je kazao da njegovo preduzeće nije dobilo veliku naknadu od tog posla, već je oštećeno tokom izgradnje, jer je 'Gugi komerc' isplatio sve podizvođače, a do danas nijesu naplatili od Opštine sve što je fakturisano za izgradnju toga platoa”, kazao je Pantović.

Dodao je da nakon Savićevog saslušanja postoje ozbiljne indicije da budvanskoj kasi nije pričinjena onolika šteta kolikom je tužilaštvo predstavlja.

“On je danas rekao koliko mu je Opština Budva ostala dužna, ali ne smijem iznositi detalje zbog tajnosti postupka”, kazao je Pantović.

Savić je uhapšen krajem februara zbog sumnje da je dio kriminalne organizacije koja je u dva opštinska kapitalna posla budžet Budve oštetila za oko pet miliona eura.

Nakon hapšenja tužiocu Saši Čađenoviću tvrdio je da nije podstrekivao čelnike Budve da mu namještaju milionske poslove.

Tada je i objasnio svoju, i ulogu svoje firme u poslovima izgradnje donjeg bulevara u Budvi i seoskog puta za Krapinu. Tim poslovima, prema procjeni Specijalnog tužilaštva, budvanska kasa oštećena je za ukupno 4,8 miliona eura. On je tog dana negirao da je član kriminalne grupe, i tvrdio da je poslovao zakonito.

Gugi Opštinu Budva tužio 2013. godine

Savićev “Gugi komerc” maja 2013. godine tužio je Opštinu Budva zbog duga od 3,45 miliona eura.

“Riječ je o ukupnim dugovanjima Opštine od 3,45 miliona eura, što potvrđuju i uredno potpisane situacije i fakture. To je evidencija koja postoji i u opštinskim sekretarijatima, gdje se tačno može utvrditi koji je to iznos", rekli su u "Gugi komercu”.

Bonus video: