Koncerti, radionice, kuhinja, u čast ljubavi

Dane frankofonije ove godine otvoriće dva koncerta međunarodno poznate grupe “Brigitte”, u Podgorici i u Tivtu
1 komentar(a)
Dani frankofonije(novine)
Dani frankofonije(novine)
Ažurirano: 15.03.2016. 13:27h

Dane frankofonije ove godine otvoriće dva koncerta međunarodno poznate grupe “Brigitte”, u Podgorici, u nedjelju, 20. marta i sjutra dan u Tivtu.

Ovogodišnje izdanje manifestacije ima ambiciju da oživi frankofoniju u cijeloj zemlji, zahvaljujući aktivnim i angažovanim partnerima - od Berana, preko Nikšića, do Herceg Novog.

Ovogodišnja tema je ljubav. Ona će biti vezivno tkivo svih manifestacija: konkursa slobodne scene, deset riječi frankofonije, ali i posebnog fotografskog konkursa i drugih događaja koji će se ove godine prvi put organizovati. Frankofoni susreti su mješavina zadovoljstva, takmičarskog duha i emocija, kako za učesnike, tako i za publiku. Oni istovremeno nude i privlačne nagrade, posebno putovanja u Francusku (Pariz i Avinjon).

Za ponedjeljak, 21. mart predviđeno je otvaranje fotografskog konkursa “Ljubav i poezija” povodom Međunarodnog dana poezije. U utorak 22. marta u Podgorici u školi “Vasa Pavić“ u 19 časova i dan kasnije u Nikšiću, u školi “Dara Čokorilo” biće održani koncerti “Harmonika na francuski način“. Učenici i nastavnici muzičkih škola “Vasa Pavić“ i “Dara Čokorilo“ odvešće publiku na putovanje po svijetu harmonike, uz savremene kompozitore kao što je Frank Anželis.

Fondacija Petrović Njegoš 23. marta u 20 časova organizuje radionicu “Kino debata“ i poziva zainteresovane da dođu i pogledaju nekoliko romantičnih kratkometražnih filmova. Nakon svakog filma, slijede komentari i diskusija. “Vidjećete da svi možemo da pričamo o ljubavi”, poručuju organizatori. Dan kasnije, Fondacija u 20 časova organizuje pozorišnu radionicu, kao priliku da se proslavi ljubav prema francuskom jeziku i frankofoniji “tako što ćete postati glumac za jedno veče - scena vas čeka”.

U petak 25. marta u Podgorici Fondacija Petrović Njegoš u 20 časova organizuje radionicu kreativnog pisanja. “Za sve zaljubljenike u francuski jezik, nema ničeg boljeg od radionice posvećene ljubavi, neiscrpnom izvoru inspiracije za pjesnike i pisce. Kroz igru kreativnog pisanja, dopustite srce da progovori i oslobodite svoju maštu”, stoji u pozivu Fondacije. Istog dana, u Beranama na Opštinskom trgu u 14 časova foto reli “Klub Ami“ organizuje fotografsko okupljanje oko teme frankofonije: putovanje sastavljeno od zagonetki i izazova na radost malih i velikih.

U nedjelju, 27. mart u Podgorici u KIC-u “Budo Tomović“ u 10 časova počinje Festival frankofonog pozorišta. Učenici i studenti iz svih krajeva Crne Gore učestvuju na XIII Festivalu frankofonog pozorišta koji se organizuje povodom Svjetskog dana pozorišta. U Nikšiću, na Filološkom fakultetu 28. marta u 11 časova otvara se konkurs “Deset riječi frankofonije“. Povodom tradicionalnog konkursa, studenti Studijskog programa za francuski jezik su pripremili program koji povezuje ljubav i pozorište. Finalisti će paralelno prezentovati svoje tekstove i dobijati brojne nagrade, među kojima je putovanje u Francusku.

U utorak, 29. marta u Podgorici u KIC-u “Budo Tomović“ u 19 časova publika će uživati u muzičkoj priči “Koza gospodina Segena”. Inspirisan poznatim riječima Alfonsa Dodea, kompozitor Olivije Penar je osmislio muzičku priču za jednog naratora i četiri muzičara. Pod dirigentskom palicom šefa orkestra Žan Mišela Despena, crnogorski muzičari će oživjeti kozu gospodina Segena.

Izuzetnost francuske kuhinje, najromantičnije destinacije...

Za ponedjeljak, 21. marta u 20 časova u okviru Dana frankofonije u Crnoj Gori planirano je veče “Ukus Francuske “, koje okuplja više od 1500 šefova kuhinje koji na svih pet kontinenata slave francusku gastronomiju. Večerom koju nudi restoran “Imanje Knjaz“, slavi se izuzetnost francuske kuhinje , njena inovativnost i vrijednosti koje ona prenosi: dijeljenje, zadovoljstvo, poštovanje “dobrog jela“.

Za 24. mart u Kotoru je, na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u 11 časova planirano da studenti predstave pet najromantičnijih destinacija za medeni mjesec. Publika će se upoznati sa mjestima na četiri kontinenta o kojima sanjaju svi zaljubljeni na svijetu.

Bonus video: