Milivoje Katnić uzalud prijavio Gorana Radenovića

Viši sud odbio je kao neosnovanu žalbu ODT-a, ocjenjujući da nema dovoljno dokaza da je Radenović osnovano sumnjiv za lažno prijavljivanje
135 pregleda 22 komentar(a)
Milivoje Katnić (Novine)
Milivoje Katnić (Novine)
Ažurirano: 15.03.2016. 06:49h

Direktoru Televizije Pink M Goranu Radenoviću neće se suditi zbog lažnog prijavljivanja.

To je odlučilo vijeće podgoričkog Višeg suda, potvrđujući odluku sutkinje Željke Jovović, kojom je odbačen optužni predlog protiv Radenovića.

Prijavu protiv njega podnio je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, nakon što su iz TV Pink M danima saopštavali da su od konkretnih osoba iz institucije na čijem je on čelu procurjele informacije o hapšenju budvanskih funkcionera u avgustu 2015. godine. Osnovno državno tužilaštvo je, nakon toga, podiglo optužni predlog protiv Radenovića.

Viši sud odbio je kao neosnovanu žalbu ODT-a, ocjenjujući da nema dovoljno dokaza da je Radenović osnovano sumnjiv za lažno prijavljivanje.

Sudije tog suda ocijenile su da je potpuno prihvatljiv stav sutkinje Jovović, da je Radenović, kao novinar, u svojim prilozima, iznosio svoje vrednosne sudove i da novinari nijesu, u pojedinim slučajevima, u mogućnosti da sa sigurnošću i potpunom izvjesnošću provjeravaju tačnost informacija koje prenose.

“Riječi 'tužilaštvo ima relativno lak zadatak i može lako otkriti krticu u tužilaštvu', a istovremeno prikazujući sliku oštećene Jovanke Krunić, nije ništa drugo do prijavljivanje kroz ovu formu plasiranja informacije, jer je namjera okrivljenog jasna - da iznošenjem svog uvjerenja ili uvjerenja redakcije na ovaj način upravo pokrene krivični postupak, pa ovakvo postupanje okrivljenog nije i ne može biti prijavljivanje krivičnog djela, za šta je prvostepeni sud dao potpuno jasne i valjane razloge”, piše u obrazloženju odluke Višeg suda.

Jovović je dva puta odbijala optužni predlog protiv Radenovića.

Viši sud prvi put je ukinuo njenu odluku, ocjenjujući da nije u skladu sa obrazloženjem.

U drugoj odluci sutkinja Jovović je napisala da nema dovoljno dokaza da je Radenović, putem medija, lažno prijavio Krunić, koja je zaposlena u Specijalnom državnom tužilaštvu.

Sutkinja Jovović je ocijenila, da ukoliko su prilozima TV Pink M povrijeđena lična prava i slobode određenih lica, oni imaju pravo na ispravku i odgovor ili eventualno tužbu za naknadu štete.

Katnić juče nije odgovorio na pitanje “Vijesti” da prokomentariše odluku Višeg suda.

On je ranije rekao da se plasiranjem informacija kakve je objavljivala TV Pink M skreće pažnja sa odlučnosti tužilaštva da se izbori sa svim vidovima kriminala.

Bonus video: