BIVŠEM DIREKTOR "GUGI" KOMERCA NUĐENA NAGODBA

Milovanović odbio ponudu SDT da zaključi sporazum o priznanju krivice

Specijalno tuži la štvo tražilo Milovanoviću da prizna koga je od budvanskih funkcionera podmitio i da vrati osam miliona eura
74 pregleda 2 komentar(a)
Jaz, Foto: Vuk Lajović
Jaz, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 04.04.2019. 19:48h

Bivši direktor budvanske firme “Gugi komerc” Dragoljub Milovanović  odbio je  ponudu Specijalnog tužilaštva da sa njima  zaključi sporazum o priznanju krivice.

Prema pouzdanim saznanjima “Vijesti”, oni su tom osumnjičenom za milionske malverzacije, nakon hapšenja ponudili da prizna koga je od budvanskih funkcionera podmitio i da u budžet uplati osam miliona eura.  

O zatvorskoj kazni se  nije  razgovaralo, jer je Milovanović odbio da pregovara ističući da nije kriv za ono što mu  stavljaju  ne teret i da nema šta da prizna.  

Milovanović je uhapšen krajem avgusta 2015.   po nalogu specijalne tužiteljke Lidije Vukčević, koja ga sumnjiči  za malverzacije prilikom izgradnje koncertnog platoa na Jazu.  Navodno, on je u ime firme Branislava  Gugija Savića potpisao aneks ugovora koji su Opština Budva i “Gugi komerc” zaključili 2007. uoči koncerta grupe “Rolling Stones” na Jazu.  

Potpis na aneks ugovora koji je predviđao izgradnju platoa osim Milovanovića stavio je i tadašnji gradonačelnik Rajko Kuljača, a parafirao ga je i tadašnji potpredsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović.   Nakon petomjesečnog pritvora, Milovanović je u januaru  napustio spušku ćeliju, ali su ga na kapiji ZIKS-a sačekali inspektori.  Nalog za njegovo hapšenje tada je izdao specijalni tužilac Saša Čađenović koji ga sumnjiči da je u slučajevima “Bulevar” i “Krapin” oštetio budžet Budve za 4.850.000 eura.  

Naredbom za sprovođenje istrage predstavljeno je da su građevinska firma "Gugi komerc" i njen izvršni direktor Milovanović, izgradnjom dijela bulevara od Pošte u centru Budve  do Sajma  i   izgradnjom ulice ka selu Krapina, pričinili milionsku štetu Budvi. Budvanin je i pred Čađenovićem negirao da je počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret, nakon čega mu je ponovo određen pritvor. 

Dvadesetak dana nakon ponovnog hapšenja Milovanovića, lisice na ruke stavljene su i vlasniku “Gugi komerca” Branislavu Saviću.

Sporazume, kakav je Milovanović odbio, Specijalno tužilaštvo potpisalo je sa Milošem Marovićem, sinom uhapšenog  funkcionera DPS-a Svetozara Marovića,  doskorašnjim gradonačenikom Budve Lazarom Rađenovićem,  kompanijom “Tradeunique” i direktorom te firme Goranom Bojanićem.

Marović je sporazum potpisao krajem prošle godine, a Rađenović mjesec kasnije, međutim, Viši sud o njima još nije vijećao.   Sudije tog suda  razmatrale su i  potvrdile samo  sporazume koje je Specijalno tužilaštvo potpisalo sa Bojanićem i kompanijom Mirka Latinovića. 

Latinović je prethodno dobio status svjedoka saradnika i pred tužiocem priznao da je bio dio kriminalne grupe, kojom je navodno rukovodio Svetozar Marović.   

Potvrđenim sporazumima  Latinovićeva kompanija obavezana je da  u budžet Budve vrati 19.521.905,24 eura, koliko je ta opština oštećena kriminalnim radnjama tokom gradnje i raspodjele prostora u TQ Plazi, a  Bojanić je  osuđen  na sedam mjeseci zatvora i moraće da plati 1.600 eura jer je u počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem pomaganja.

Preporučujemo za Vas