Milovanović odbio ponudu SDT da zaključi sporazum o priznanju krivice

Specijalno tuži la štvo tražilo Milovanoviću da prizna koga je od budvanskih funkcionera podmitio i da vrati osam miliona eura
126 pregleda 2 komentar(a)
Jaz, Foto: Vuk Lajović
Jaz, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 15.03.2016. 06:43h

Bivši direktor budvanske firme “Gugi komerc” Dragoljub Milovanović odbio je ponudu Specijalnog tužilaštva da sa njima zaključi sporazum o priznanju krivice.

Prema pouzdanim saznanjima “Vijesti”, oni su tom osumnjičenom za milionske malverzacije, nakon hapšenja ponudili da prizna koga je od budvanskih funkcionera podmitio i da u budžet uplati osam miliona eura.

O zatvorskoj kazni se nije razgovaralo, jer je Milovanović odbio da pregovara ističući da nije kriv za ono što mu stavljaju ne teret i da nema šta da prizna.

Milovanović je uhapšen krajem avgusta 2015. po nalogu specijalne tužiteljke Lidije Vukčević, koja ga sumnjiči za malverzacije prilikom izgradnje koncertnog platoa na Jazu. Navodno, on je u ime firme Branislava Gugija Savića potpisao aneks ugovora koji su Opština Budva i “Gugi komerc” zaključili 2007. uoči koncerta grupe “Rolling Stones” na Jazu.

Potpis na aneks ugovora koji je predviđao izgradnju platoa osim Milovanovića stavio je i tadašnji gradonačelnik Rajko Kuljača, a parafirao ga je i tadašnji potpredsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović. Nakon petomjesečnog pritvora, Milovanović je u januaru napustio spušku ćeliju, ali su ga na kapiji ZIKS-a sačekali inspektori. Nalog za njegovo hapšenje tada je izdao specijalni tužilac Saša Čađenović koji ga sumnjiči da je u slučajevima “Bulevar” i “Krapin” oštetio budžet Budve za 4.850.000 eura.

Naredbom za sprovođenje istrage predstavljeno je da su građevinska firma "Gugi komerc" i njen izvršni direktor Milovanović, izgradnjom dijela bulevara od Pošte u centru Budve do Sajma i izgradnjom ulice ka selu Krapina, pričinili milionsku štetu Budvi. Budvanin je i pred Čađenovićem negirao da je počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret, nakon čega mu je ponovo određen pritvor.

Dvadesetak dana nakon ponovnog hapšenja Milovanovića, lisice na ruke stavljene su i vlasniku “Gugi komerca” Branislavu Saviću.

Sporazume, kakav je Milovanović odbio, Specijalno tužilaštvo potpisalo je sa Milošem Marovićem, sinom uhapšenog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića, doskorašnjim gradonačenikom Budve Lazarom Rađenovićem, kompanijom “Tradeunique” i direktorom te firme Goranom Bojanićem.

Marović je sporazum potpisao krajem prošle godine, a Rađenović mjesec kasnije, međutim, Viši sud o njima još nije vijećao. Sudije tog suda razmatrale su i potvrdile samo sporazume koje je Specijalno tužilaštvo potpisalo sa Bojanićem i kompanijom Mirka Latinovića.

Latinović je prethodno dobio status svjedoka saradnika i pred tužiocem priznao da je bio dio kriminalne grupe, kojom je navodno rukovodio Svetozar Marović.

Potvrđenim sporazumima Latinovićeva kompanija obavezana je da u budžet Budve vrati 19.521.905,24 eura, koliko je ta opština oštećena kriminalnim radnjama tokom gradnje i raspodjele prostora u TQ Plazi, a Bojanić je osuđen na sedam mjeseci zatvora i moraće da plati 1.600 eura jer je u počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem pomaganja.

Bonus video: