Rodić nakon odbijanja zhahtjeva za izuzeće sudije: Zabilješka tužioca dokaz da sud laže

Zoran Radović odlučio da sudija Rade Ćetković i dalje sudi Šukoviću, optuženom za ugrožavanje sigurnosti Dušku Markoviću
409 pregleda 8 komentar(a)
Goran Rodić (Novine)
Goran Rodić (Novine)
Ažurirano: 15.03.2016. 06:58h

Branilac policajca Predraga Šukovića, advokat Goran Rodić tvrdi da su neistiniti navodi Osnovnog suda da je u spisima predmeta koji se vodi protiv Šukovića bila kopija cjelokupnih tužilačkih spisa.

Rodić je to kazao juče nakon što je predsjednik Osnovnog suda Zoran Radović odbio njegov zahtjev za izuzeće sudije Rada Ćetković u postupku, u kome se bivšem načelniku Odeljenja za organizovani kriminal sudi za ugrožavanje sigurnosti potpredsjedniku vlade Dušku Markoviću.

Predsjednik Osnovnog suda smatra da su neosnovani Rodićevi navodi da je Ćetković pristrastan, i da je zakazao suđenje bez prethodnog ispitivanja optužnog predloga i pribavljanja tužilačkih spisa, jer se u krivičnim spisima predmeta nalazila kopija svih dokaza.

“Nakon izvršenog uvida u spise predmeta, te ocjene navoda zahtjeva za izuzeće i izjave postupajućeg sudije Rada Ćetkovića, Predsjednik suda je našao da ne postoji nijedan razlog za izuzeće predviđen odredbom člana 38 stav 1 ZKP-a, po kom osnovu bi se predmet dodijelio u rad drugom sudiji", saopštila je potparolka tog suda Marina Kalezić.

Pojašnjeno je da su neosnovani navodi odbrane da poziv za glavni pretres nije sadržao pouku o pravu na branioca, jer se radi o formi poziva koja se nalazi u PRIS-u, i šalje svim učesnicima u postupku. “Okrivljeni je o pravu na branioca bio podučen prilikom saslušanja u prethodnom postupku koji se vodio kod ODT-a Podgorica”, saopšteno je iz suda.

Rodić je kazao da službena zabilješka osnovnog državnog tužioca Enisa Bakovića od 20. novembra 2015. godine pokazuje da su navodi Osnovnog suda neistiniti.

“Iz te zabilješke jasno se vidi da oštećeni Marković nije dobio dokaze prikupljene naredbama za pretresanje, a pogotovo ne dokaze koji mu se ni fizički ne mogu predati - telefon, SIM kartice... S obzirom i na sam predlog oštećenog, sudija je na zakonit način o osnovanosti optužnog prijeloga mogao odlučivati samo nakon što bi službenim putem pribavio cjelokupne tužilačke spise. Međutim, te spise od tužioca je dobio tek 18. februara 2016. godine, što se potvrđuje i u rješenju kojim se odbija zahtjev za izuzeće”, kazao je Rodić.

Šukovićev branilac tražio je izuzeće sudije Ćetkovića zbog sumnje u pristrasnost, zato što je smatrao da je sudija bez uvida u dokaze zakazao suđenje.

Rodić je ranije kazao da je odbrana utvrdila da su spisi proslijeđeni sudu znatno nakon što je suđenje zakazano. Šukoviću se sudi po privatnoj tužbi Markovića, koju je podnio nakon što je tužilaštvo odustalo od gonjenja policajac.

Potpredsjednik vlade podnio je privatnu optužnicu ocjenjujući kao prijetnje, to što je Šuković pod pseudonimom “Boss” na portalu “Vijesti”, komentarisao njegove postupke i zdravstveno stanje. Suđenje se nastavlja 18. aprila.

Bonus video: