Nagrada “Biljana Jovanović” za Svetislava Basaru

Članovi žirija smatraju da je dodjelom nagrade “Biljana Jovanović” Basari “nagrađena književnost čije su odlike izvanredna veština strukturisanja, velika formalna inventivnost, ali i sklonost ka razložnoj i utemeljenoj provokaciji”
87 pregleda 0 komentar(a)
Svetislav Basara, Zimski salon knjige, Foto: Savo Prelević
Svetislav Basara, Zimski salon knjige, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.03.2016. 09:21h

Književna nagrada “Biljana Jovanović” za najbolju knjigu u 2015. godini pripala je Svetislavu Basari za roman “Anđeo atentata”, uz obrazloženje da predstavlja “jedan od vrhunaca u obimnom romanesknom opusu” tog pisca, te da sadrži sve one kvalitete koji su ga “učinili klasikom savremene srpske literature”.

Članovi žirija smatraju da je dodjelom nagrade “Biljana Jovanović” Basari “nagrađena književnost čije su odlike izvanredna veština strukturisanja, velika formalna inventivnost, ali i sklonost ka razložnoj i utemeljenoj provokaciji”.

“Svojom prepoznatljivom, superiornom duhovitošću Basara se i u ovom romanu suprotstavlja svakoj zloupotrebi istorije u dnevnopolitičke svrhe i dekonstruiše sa uzvišenom lakoćom kako nacionalne, tako i internacionalne mitove i velike priče”, naveo je u obrazloženju žiri, koji su činili Ljiljana Šop (predsjednica), Marjan Čakarević i Srđan Srdić, a odluku je donio jednoglasno.

U najužem izboru za to ugledno književno priznanje, koje nosi ime književnice i mirovne aktivistkinje Biljane Jovanović, bila je i knjiga priča “Prepoznavanja” Jasne Dimitrijević, kao i roman “Lager” Ljubomira Koraćevića.

Bonus video: