Nominacija za najbolju dječju knjigu u regionu

Knjiga “Modra planina” je zbirka koju čini devet originalnih bajki. Urednica knjige je Anđelka Ružić a ilustrator Kosta Milovanović
168 pregleda 0 komentar(a)
Dragana Kršenović.Brković, Foto: Wikimedia.org
Dragana Kršenović.Brković, Foto: Wikimedia.org
Ažurirano: 14.03.2016. 09:14h

Knjiga “Modra planina” Dragane Kršenković Brković, koju je prošle godine objavio beogradski “Kreativni centar”, prema odluci selektorke za Crnu Goru, dr Svetlane Kalezić-Radonjić, nominovana je za nagradu “Mali Princ”, za najbolju dječju knjigu u regionu (BiH, Crna Gora, Hrvatska i Srbija) objavljenu 2015. godine.

Knjiga “Modra planina” je zbirka koju čini devet originalnih bajki. Urednica knjige je Anđelka Ružić a ilustrator Kosta Milovanović.

“Djelo 'Modra planina' krasi orginalan i savremen pristup, pojava velikog broja novih junaka, nepoznatih književnoj formi bajke, kao i obrada starih književnih tema, kakve predstavljaju ljubav i strah, na nov način... Od tkiva mašte i sna, autorka gradi svoj autohtoni umjetnički svijet. Od ljudske nevolje i potrebe da se ta nevolja prevaziđe, ona u svojim ostvarenjima stvara vlastio carstvo, od zapretenih, zagubljenih sjećanja kolektivne duše svijeta, stvarajući jedinstvenu metaforu o čovjekovoj čežnji, da makar u priči izađe izvan sopstvenih okvira, savladavajući prostor, vrijeme i sudbinu”, stoji u tekstu 'Modra planina i druge bajke Dragane Kršenković Brković', koji je književna kritičarka Sofija Kalezić Đuričković predstavila na naučnom skupu “Savremena crnogorska književnost za djecu i omladinu”, održanom u Bijelom Polju 28. maja 2015.

Organizator Međunarodnog festivala za djecu “Vezeni most”, u okviru kojeg se dodjeljuju nagrade “Mali princ”, je Društvo prijatelja knjige “Mali Princ”, a održava se krajem oktobra u Tuzli.

Bonus video: