Boškoviću blokirano sve što ima

Na preduzeća “Krisma trade”, “Krisma Bjelasica” i “Krisma motors” upisana je zabrana otuđenja i opterećenja, korišćenja ili raspolaganja
542 pregleda 29 komentar(a)
Nebojša Bošković, Foto: Zoran Đurić
Nebojša Bošković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.03.2016. 06:24h

Viši sud blokirao je kompletnu imovinu Nebojše Boškovića i njegove supruge Biljane, nakon što je taj Podgoričanin optužen da je kompjuterskim prevarama ukrao oko 1.500.000 eura.

Postupajući po nalogu tužilaštva, sudija Miroslav Bašović privremenu zabranu raspolaganja upisao je na tri Boškovićeve firme, oko 7.000 kvadrata zemljišta u nekoliko crnogorskih gradova, stanove i kuće u Podgorici, Bečićima, Baru, Kolašinu i na dvadesetak poslovnih prostora ukupne površine oko 3.000 kvadrata.

Na preduzeća “Krisma trade”, “Krisma Bjelasica” i “Krisma motors” upisana je zabrana otuđenja i opterećenja, korišćenja ili raspolaganja.

Boškovićima su privremeno zaplijenjena i dva vozila - “land rover” registrovan na Nebojšino ime i “ford mustang” koji koristi njegova supruga.

Donoseći privremenu mjeru zabrane, sudija Bašović ocijenio je opravdanim zahtjev tužilaštva, koje sumnja da je Bošković imovinu stekao kriminalom, ali i da je njegova nepokretna i pokretna imovina nesrazmjerna sa prihodima koje je ostvarivao u zakonitim djelatnostima.

Sudija je pojasnio i da bi Bošković, da mjera zabrane raspolaganja nije izrečena, “ mogao onemogućiti eventualno oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalom”.

Bošković, Beograđanin Miloš Čujović i Nataša Golović uhapšeni su u aprilu prošle godine zbog sumnje da su računarskom prevarom, sa tuđih računa “skinuli” oko milion i po eura.

U optužnici koju je Viši sud potvrdio 8. februara piše da je Bošković od 1. januara 2013. do septembra te godine organizovao kriminalnu grupu koja je imala zaduženje da vrši računarske prevare.

Prema navodima optužnice članovi te kriminalne grupe bili su Čujović, Živorad Jelić i više stranih državljana.

Glavni za skidanje novca bio je već osuđivani haker Miloš Čujović, koji se tada nalazio u Istražnom zatvoru.

Bošković i Čujović detalje plana utanačili su u ćeliji spuškog zatvora, u kojoj su tada bili cimeri.

Prema optužnici, Beograđanin se u telefonskim razgovorima i mejlovima koje je slao uglavnom švajcarskim bankama, predstavljao kao stvarni vlasnik žiro računa u tim bankama i prebacivao novac.

Pare “skinute” sa žiro-računa stranih državljana prebacivao je na račune Predraga Todorovića, Jadranke Rapajić, Marine Todorović, Kristine Tomić, Miroslava Stefanovića, Slobodana Milenkovića, Dalibora Kolara, Aleksandra Mjekay Džeka i Dušana Mladenovića.

Navodno, oni su podizali novac i uplaćivali ga na račune više pravnih i fizičkih lica, otvorenih u bankama u Kini, odakle je dolazio do Boškovića. Gotovo sav novac od 1.446.122,60 eura potrošen je prije nego je prevara otkrivena.

Akcijom policije i tužilaštva spaseno je nešto manje od 206.425 eura, koje su blokirane nakon što ih je Čujović prebacio na račun Marine Todorović otvoren u banci u Skoplju.

Miloš Čujović iz spuške ćelije telefonom “skidao” milione

Tužioci tvrde da je Čujović, dok je boravio u spuškom pritvoru posjedovao mobilni telefon i više sim kartica sa kojih se konektovao na internet i varao banke u Švajcarskoj i Lihtenštajnu.

Prema optužnici, po nalogu šefa kriminalne grupe Boškovića, Nataša Golović slala je pritvoreniku Čujoviću podatke koje je dobijala od Jadranke Rapajić i Predraga Todorovića, a on je to koristio za prevaru. Prve pare “skinute” su 8. januara. 2013. godine.

Čujović je tada sa računa švajcarske državljanke V. H. W. prebacio 59.000 eura na račun preduzeća Rapajićeve u Hrvatskoj.

Sjutradan je sa istog računa, Rapajićevoj transferisao još 31.000 eura, a dvadeset dana kasnije - 28. januara, sa računa S. P. otvorenog u Credit Suisse AG banci na njen račun prebačeno je 89.000 eura.

Čujović je 15. februara te godine za 249.500 eura olakšao račun E. C., čiji je novac prebacio Predragu Todoroviću. Bez 65.947 eura S. T. je ostao i 1. marta, kada je Beograđanin tražio da se njegov novac prebaci na račun Slobodana Milenkovića. Sa istog računa haker je tri dana kasnije Milenkoviću prebacio još 71.497 eura.

Tužilaštvo sumnja da je Čujović 14. marta 2013. sa računa A. N. J. otvorenog u banci u Lihtenštajnu Mladenoviću prebacio 249.550 eura, koji je četiri dana kasnije 218.300 eura prebacio na račun u Delaveru, a potom na račune više fizičkih i pravnih lica.

Na račun Marine Todorović 9. aprila prebačeno je 180.425 eura, koje je Beograđanin “skinuo” sa računa S. A. otvorenog u švajcarskoj Finter bank Zurich. Dan kasnije, sa istog računa Todorovićevoj je prebačeno 206.425 eura. I taj novac dan kasnije završio je na računu u Kini. Sa istog računa 9. aprila Čujović je na račun Mjekay Džeka prebacio 39.970 eura.

Sa istog računa Mjekay Džeku 27. juna prebačeno je 24.750 eura.

Prema optužnici haker je bio aktivan i u maju 2013. godine - 8. maja sa računa jedne švajcarske kompanije na račun Kristine Tomić prebacio je 17.200 eura, a 28. maja račun druge kompanije olakšao je za 48.000 eura koje je prebacio na račun Miroslava Stefanovića.

Sredinom avgusta 87.928 eura skinuto je sa računa jedne švajcarske fondacije, a taj novac završio je na računu Dalibora Kolara. Na njegov račun i 22. avgusta prebačeno je 25.979 eura za koliko je olakšana jedna švajcarska kompanija.

Tužilaštvo smatra da je ukradeni novac zavrašavao kod Čujovića i Boškovića i da se znalo koliko kome pripada.

Bonus video: