Zavisnici umiru, države nigdje

“U ovoj oblasti sistem je totalno zakazao i ne postoji odgovor države na problem narkomanije. Mladi i porodice su nezaštićeni”
206 pregleda 62 komentar(a)
narkomanka Zabjelo, Foto: Privatna arhiva
narkomanka Zabjelo, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 13.03.2016. 07:26h

Smrt Podgoričanke I.C. (32) još jednom je pokazala nerad nadležnih institucija, koje godinama nijesu u stanju da obezbijede besplatan tretman zavisnicima od droga koji su u stanju socijalne potrebe, kazao je sinoć direktor NVO 4 Life Saša Mijović.

Dugogodišnja zavisnica od droga preminula je preksinoć u stanu u podgoričkom naselju Zabjelo.

Ona se nekoliko mjeseci starala o nepokretnoj M.O. (30), takođe zavisnici, koja je nakon njene smrti prepuštena sama sebi.

Za problem njih dvije saznalo se par sati prije smrti I.C. kada je Podgoričanka Ana Ivanović pošla da obiđe školsku drugaricu M.O.

NVO 4 Life: Zavisnicima od droga obezbijediti besplatan tretman rehabilitacije i resocijalizacije >>>

Ivanović je ispričala “Vijestima” da je zgrožena stanjem u kom je zatekla dvije djevojke:

"Jedna je bila polumrtva, a druga skoro mrtva. Nažalost, I.C. nijesmo uspjeli da pomognemo. Zvala sam Hitnu pomoć koja je dva puta dolazila, ali uzalud. Druga - M.O. nepokretna je, na desnoj nozi ima otvorenu ranu veličine stisnute pesnice. Stan u kom su živjele je užasno zapušten".

Ivanović je juče pozvala NVO 4 Life i od njih tražila pomoć.

"Iza I.C. koja je umrla ostalo je troje djece, koja su smještena u domu, druga ima jedno dijete koje je takođe u domu. M. O. nakon smrti drugarice nema nikog ko bi se o njoj starao, zbog toga sam i pozvala 4 Life", kazala je Ivanović.

Ona i Mijović odveli su Podgoričanku u Urgentni blok, gdje je sinoć i ostala nakon ukazane prve pomoći.

Mijović, međutim, smatra da to nije rješenje, jer ona ne može ostati u bolnici:

“Da se na vrijeme reagovalo I.C. možda ne bi umrla, niti bi M.O. bila u ovakvom stanju. Ipak, ovo je posljednji u nizu slučajeva tragično preminulih žena i muškaraca zavisnika koji umiru samo zato jer nemaju mogućnost da se liječe. Za mnoge slučajeve javnost nikada nije saznala, a ljudi ne umiru zbog predoziranja, već zato jer su zapušteni, nemaju sredstava ni da se hrane, niti su sposobni da se brinu o sebi”.

Dodao je da problem na terenu ne vide oni koje je država ovlastila da rade na prevenciji i suzbijanju narkomanije, jer ne izlaze iz kancelarija.

"Oni samo sjede i pišu frizirane izvještaje, akcione planove i strategije koje ne realizuju, drugim riječima ne rade ništa da pomognu zavisnicima kojima je pomoć nužna. Uz to ne bave se ni prevencijom, a rezultat toga je sve veći broj zavisnika i sve niža starosna granica onih koji uzimaju drogu. U ovoj oblasti sistem je totalno zakazao i ne postoji odgovor države na problem narkomanije. Mladi i porodice su nezaštićeni i prepušteni sami sebi", kazao je Mijović.

Istakao je da ga još više zabrinjava i obeshrabruje ćutanje kolega iz NVO sektora, koji se bave tim problemom.

"Kolege iz NVO sektora u neradu državnih organa ne vide ništa problematično, čime ih prećutno podržavaju. Krajnje je vrijeme da se obezbijedi besplatan tretman za zavisnike koji su u stanju socijalne potrebe", kazao je on.

Bonus video: