Povezanost sa Makedonijom u svim oblastima

"Tokom susreta Goranovića i Ivanova ocijenjeno je da postoji biliskost i povezanost naše dvije države u svim oblastima”, kaže se u saopštenju Ministarstva kulture
65 pregleda 2 komentar(a)
Pavle Goranović Makedonija, Foto: Mku.gov.me
Pavle Goranović Makedonija, Foto: Mku.gov.me
Ažurirano: 12.03.2016. 17:21h

Makedonija i Crna Gora povezane su u svim oblastima, ocijenjeno je u razgovoru crnogorskog ministra kulture, Pavla Goranovića i makedonskog predsjednika, Đorđa Ivanova.

Goranović, je u okviru zvanične posjete Skoplju, razgovarao sa Ivanovim i ministarkom kulture Makedonije, Elizabetom Kančeskom Milevskom.

“Tokom susreta Goranovića i Ivanova ocijenjeno je da postoji biliskost i povezanost naše dvije države u svim oblastima”, kaže se u saopštenju Ministarstva kulture.

Sagovornici su, kako se navodi, razmijenili mišljenja o dosadašnjoj saradnji, posebno u oblasti kulture.

“Saglasili su se da značajan jubilej 1000 godina od smrti kneza Vladimira, koji predstavlja važnu ličnost u istoriji naših država, treba na pravi način obilježiti. U tom smislu, izrazili su interesovanje za postavljanje zajedničkog spomen-obilježja posvećenom knezu Vladimiru”, rekli su iz Ministartsva.

Dodaje se da su sagovornici istakli da je to odlična prilika da zajedničkim odavanjem počasti, jednoj, za Crnu Goru i Makedoniju izuzetno važnoj ličnosti dodatno osnaži i unaprijedi veze dvije države i dva naroda.

Na sastanku sa Kančeskom-Milevskom naglašeno je da je kultura najbolji način da se neprestano unaprjeđuju prijateljski odnosi dvije država.

“Brojni su projekti koje smo do sada zajedno realizovali, ne samo u direktnoj saradnji dva ministarstva, već i u okviru regionalnih inicijativa i programa, istakli su sagovornici i naveli da je i saradnja institucija kulture i festivala bila na visokom nivou”, naveli su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, u tom je smislu predloženo da u 2016. godini dvije države zajedno obilježe jubilej 1000 godina od smrti kneza Vladimira sprovođenjem nekoliko zajedničkih projekata.

“Posebno je razgovarano o predstavi koja bi bila posvećena legendi o Vladimiru i Kosari, a koju bi realizovale institucije kulture dvije zemlje”, dodaje se u saopštenju.

Kančeska-Milevska pozvala je crnogorske umjetnike da učestvuju na festivalima u Makedoniji, posebno naglašavajući "MNT fest", na kojem bi se predstavila crnogorska pozorišna podukcija.

"Ministri su najavili i izdavanje crnogorsko-makedonskog i makedonsko-crnogorskog rječnika, čije ce objavljivanje imati veliki značaj za jačanje veza dva naroda", navodi se u saopštenju.

Nakon razgovora, ministri su, kako se dodaje, potpisali Program kulturne saradnje između dva ministarstva koji će važiti do 2019. godine i dati dodatni podsticaj saradnji u ovoj oblasti.

”Program koji smo danas potpisali nije samo formalni čin, već predstavlja nadahnuće za buduće zajedničke projekte dva ministarstva i dvije zemlje", rekao je Goranović na presu nakon potpisivanja Programa.

Bonus video: