Film „Crnjanski” na festivalu u Parizu

Pored toga što je u pitanju jedan od najvećih srpskih književnika, Miloš Crnjanski je živio jednu od najtragičnijih sudbina u novijoj srpskoj istoriji
1 komentar(a)
Miloš Crnjanski, Foto: B92.net
Miloš Crnjanski, Foto: B92.net
Ažurirano: 10.03.2016. 10:14h

Dugometražni dokumentarni film “Crnjanski” Danila Bećkovića, reditelja filmova “Mali Budo” i “Jesen samuraja”, uvršten je u program festivala “L'Europe autour de l'Europe”, koji će biti održan u Parizu od 16. marta, saopštili su distributer “Taramaunt” i produkcijska kuća “Mali Budo”.

Dokumentarni film “Crnjanski” prati životni put Miloša Crnjanskog, od mladosti i vojevanja u Prvom svjetskom ratu, burnih dana u Beogradu između dva rata, preko godina koje je proveo u diplomatskoj službi i emigraciji širom Evrope, pa sve do starosti i povratka u otadžbinu.

Pored toga što je u pitanju jedan od najvećih srpskih književnika, Miloš Crnjanski je živio jednu od najtragičnijih sudbina u novijoj srpskoj istoriji.

Njegova životna priča usko je isprepletana sa prelomnim momentima nacionalne sudbine u 20. vijeku.

O Milošu Crnjanskom u filmu govore najbolji poznavaoci njegovog djela, istoričari i književnici, a među njima i mnogi koji su ga lično poznavali. Narator je glumac Bojan Žirović.

Film “Crnjanski” snimljen je uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Bonus video: