Svijet ludi za Bliskim istokom

“Političko pisanje se može uzdići na nivo umjetnosti” - to je moto prestižne britanske nagrade
58 pregleda 0 komentar(a)
Književna nagrada Orvel, Foto: TheOrvelPrize.com
Književna nagrada Orvel, Foto: TheOrvelPrize.com
Ažurirano: 10.03.2016. 10:13h

Književna nagrada Orvel, koja nagrađuje knjige sa političkim temama, ove je godine obilježena naslovima koji se bave Bliskim istokom. Od knjiga koje su dospjele u polufinale prestižne britanske nagrade za političko pisanje značajan broj tematizuje Irak, Siriju, Egipat i opšti haos u tom dijelu svijeta.

Poznati britanski pisac Džordž Orvel - autor “Životinjske farme” i “1984.” - jedan je od najvažnijih političkih pisaca u književnosti zbog alegorijske kritike staljinizma i prikaza distopijskog društva s Velikim bratom, u kojem danas donekle i živimo. Orvel je napisao i niz eseja o politici, a bio je vođen stavom kako se “političko pisanje može uzdići na nivo umjetnosti”. To je i moto prestižne britanske književne nagrade Orvel za najbolju političku knjigu koja je objavila popis od 13 knjiga koje konkurišu i za novčanu nagradu od 3.000 funti.

U žiriju za dodjelu Orvela ove su godine profesor politologije na Kembridžu Endrju Gambl, novinar Dejvid Gudhart, urednica za knjige u “Ekonomistu” Fijameta Roko i lord Vilijam Vuldgrejv. Najbolja se knjiga proglašava na svečanoj ceremoniji krajem maja. Nagrada Orvel dodjeljuje se od 1994. godine, te su dosadašnji dobitnici, između ostalih, Alan Džonson, Andrea Gilis i poznati engleski novinar Džejms Mek. Sada su u konkurenciji sirijska spisateljica Samar Jazbek sa knjigom o ratu u svojoj domovini “The Crossing”, tu su i profesorica i bivša savjetnica Hilari Klinton Anamari Slater sa knjigom “Unfinished Business” sa knjigom koja se bavi rodnim ulogama u kontekstu posla i karijere te bivši savjetnik Dejvida Kamerona Stiv Hilton koji je napisao manifest “More human”.

Ipak, na listi knjiga koje se takmiče za Orvela dominiraju naslovi poput “Circling The Square” Vendela Stivensona, koja opisuje revoluciju na kairskom trgu Tahriru te analitična “The New Threat from Islamic Militancy” bliskoistočnog eksperta Džesona Burka. Tu je i detaljna obrada ponašanja američke vojske u okupaciji Iraka u knjizi “The Unravelling” Eme Skaj, inače napisan s dobrom dozom crnog humora, kao i zanimljiva knjiga o Indiji “Tears of The Rajas” Ferdinanda Maunta.

Ipak, u konkurenciji za Orvela nisu samo knjige bliskoistočne tematike i vrijedi spomenuti i fascinantnu studiju “How The French Think” Sudhira Hazaresinga i informatički manifest ‘The Silo Effect’ Džilijan Tet. Ove godine su sve nominovane knjige publicističke i nema romana, kao što je prethodno znao da bude slučaj.

Bonus video: