"BAZAR": ŽELJKO VUKOVIĆ SASLUŠAVAN SAT I PO

Katnić kuca i na Mugošina vrata?

Demokrate su 2015. prijavile tuži la štvu Vukovića, jer je navodno Čelebića oslobodio plaćanja 1,6 miliona eura komunalnih taksi
86 pregleda 70 komentar(a)
Željko Vuković, Miomir Mugoša, Foto: Luka Zeković
Željko Vuković, Miomir Mugoša, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.03.2016. 06:50h

Bivši glavni administrator Podgorice Željko Vuković juče je u Specijalnom tužilaštvu više od sat i po govorio o poslu u kome je država moguće oštećena za više od milion i po eura.

Aktuelnog pomoćnika direktora “Vodovoda” saslušavao je specijalni tužilac Živko Savović, u okviru istrage u predmetu “Bazar”.

Demokrate su u julu 2015. predale tužilaštvu prijavu u kojoj piše da je Vuković dva puta oslobodio kompaniju “Čelebić” plaćanja 1.662.250 eura komunalnih taksi tokom gradnje tržnog centra u Bloku pet i time oštetio budžet glavnog grada.

Vuković je potvrdio sinoć “Vijestima” da ga je saslušavao specijalni tužilac Savović.

“Saslušavan sam o mom postupanju u svojstvu glavnog administratora, kao drugostepenog organa. Ne bih davao izjavu u vezi sa tim šta sam kazao tužiocu i za sva druga pitanja morali bi da se obratite tužilaštvu”, kazao je Vuković.

On je funkciju glavnog administratora obavljao dok je na čelu Podgorice bio Miomir Mugoša.

Mugoša je sada ambasador Crne Gore u Sloveniji.

Odbornici Demokrata Zdenka Popović i Vladimir Cađenović prilikom predavanja dokumentacije o tom slučaju tužilaštvu, kazali su da je tadašnji glavni administrator grada nezakonito oslobodio preduzeće Tomislava Čelebića plaćanja komunalne takse za Bazar, koja je utvrđena rješenjima Uprave lokalnih javnih prihoda.

Dok se gradio Bazar na snazi je bila odluka o lokalnim komunalnim taksama koja je obavezu plaćanja za zauzimanje javnih površina predviđala i za objekte koji se rade u privatno javnom partnerstvu, a koja je kasnije promijenjena upravo u tom dijelu.

Iz firme “Čelebić” tada su saopštili da njih niko nije oslobodio plaćanja taksi, jer to i nije bila njihova obaveza.

Objasnili su da je njihova kompanija u tom poslu bila suinvestitor u gradanji tržnog centra i da su zbog toga obaveze koje se odnose na sve takse komunalnog opremanja bile obaveze investitora, odnosno Glavnog grada.

Rekli su da će nadležnima uredno dostaviti svu dokumentaciju u vezi sa Tržnim centrom Bazar i prepustiti im da obave svoj posao.

Tržni centar Bazar otvoren je u okotobru 2012. godine.

Raspodjela prostora podsjeća na nezakonitosti iz TQ Plaze

Demokrate su tvrdile da je bilo malverzacija i nakon izgradnje Bazara.

Oni su prošle godine tužilaštvu predali i dokumentaciju o podjeli sadržaja tržnog centra, koja je “učinjena na štetu grada, a u korist firme Čelebić”.

“Nakon dobijanja upotrebne dozvole krenulo su u podjelu ’Bazara’ sačinjavanjem aneksa ugovora na koje Skupština Glavnog grada nikada nije dala saglasnost, iako je dala saglasnost na osnovni Ugovor 28. aprila 2011. godine", kazali su radnije iz te partije.

“Tim aneksom firmi 'Čelebić' pripalo je blizu 6.000 kvadrata ekskluzivnog poslovnog prostora, koji se može veoma dobro prodavati i rentirati, a Glavni grad je dobio 6.924 kvadrata, od čega 5.676 u vidu parking mjesta i 930 kvadrata zelene pijace”, kazale su ranije Demokrate.

Dodali su da su sva parking mjesta kasnije izdata kompaniji "Čelebić“ za 20.000 eura na godišnjem nivou.

“Tako da ’Čelebić’ faktički raspolaže sa preko 90 odsto ’Bazara’, iako je glavni grad uložio 8.107 kvadrata zemljišta na jednoj od najljepših lokacija i oslobodio ih komunalija. Glavni grad od pomenutog dobitka od ovog partnerstva prihoduje 20.000 na godišnjem nivou, a Čelebić taj iznos zaradi od samo jednog poslovnog prostora".

Preporučujemo za Vas