Trovanje djece u Čanju: Ukinuta presuda da se roditeljima isplati 200.000 eura

Vještak infektolog je naveo da je uzrok masovnog trovanja djece stafilokoka i da je do infekcije došlo putem vode, dok je iz vještačenja Odbora iz Novog Sada proizilazi da se uzročnik trovanja djece ne može sa sigurnošću utvrditi
0 komentar(a)
vila lara, Foto: Vijesti
vila lara, Foto: Vijesti
Ažurirano: 09.03.2016. 18:16h

Zbog dijametralno suprotnih stavova vješataka o ozroku infekcije, Viši sud ukinuo presudu kojom je dosuđeno da se isplati 200.000 eura roditeljima djece koja su se otrovala u Čanju tokom boravka u školi u prirodi.

Obrazložili su da je presuda zasnovana na nalazu vještaka specijaliste infektologa Bogdanke Andrić, iako je nalaz i mišljenje Odbora Medicinskog fakuleta u Novom Sadu potpuno suprotno njenom u pogledu uzroka infekcije.

Vještak infektolog je naveo da je uzrok masovnog trovanja djece stafilokoka i da je do infekcije došlo putem vode, dok je iz vještačenja Odbora iz Novog Sada proizilazi da se uzročnik trovanja djece ne može sa sigurnošću utvrditi.

“Neophodno je pozvati predstavnike Odbora Medicinskog fakuleta iz Novog Sada da se izjasne o načinu prenošenja, odnosno nastanka trovanja, jer je bitno pojasniti i način prenošenja, jer su oni suštinski povezani sa uzročnikom.

Ovo posebno kod činjenice što je Odbor u svom dopunskom Izvještaju ukazao da sud nije tražio da se vještaci izjasne na gore navedene okolnosti, a što bi upućivalo da bi na taj način sud došao do zaključka što je uzrok nastanka trovanja”, piše u rješenju Višeg suda.

Navode da nije utvrđeno ni da li je voda na česmi u kuhinji voda iz vodovoda ili iz bunara i da li je kritičnog dana bilo nestanka vode u hotelu “Lara” u kom su djeca boravila, odnosno prekida u snabdijevanju.

“Takođe će utvrditi da li se protiv četvrtotuženog (Vasilja Gvozdenovića) vodi krivični postupak povodom predmetnog događaja, te ukoliko se vodi da pribavi krivične spise”, navode u Višem sudu.

Tužbu protiv države, škole, vlasnika vile “Lara” Vasilija Gvozdenovića i njegove firme, pokrenuo je 101 roditelj učenika koji su razboljeli prilikom boravka u okviru Škole prirode.

Oni su tražili preko 500.000 za naknadu materijalne i nematerijalne štete, odnosno 5.200 eura po djetetu.

Nakon trogodišnjeg procesa, ukinutom presudom firma Kompani, u okviru koje posluje vila Lara i država obavezane su da djeci isplate novac.

U ukinutoj presudi je pisalo da škola i vlasnik vile nijesu odgovorni za trovanje djece. Ma. B.

I škola treba da vrati uplaćeni novac za “Školu u prirodi”

U Višem sudu dodaju i da se osnovano žalbom tužilaca ukazuje da je i škola odgovorna za naknadu materijalne štete, odnosno vraćanje uplaćenih rata za boravak u hotelu, jer je ona ugovorila "Školu u prirodi" sa firmom “Kompani”.

“ Pa stoga zaključak prvostepenog suda da su razredne starješine bile u obavezi da namjeski uplaćena sredstva za dane koji nijesu realizovani povrate roditeljima djece, a ne škola, za sada su neprihvatljivi”, navodi se u rješenju Višeg suda.

U ukinutoj presudi je pisalo da “Kompani” treba da vrati novac, koji su djeca uplatila za boravak u hotelu.

Oni ističu i da advokatska kancelarija koja zastupa djecu, nije bila ovlašćena da zastupa njih 18, jer njihovi roditelji nijesu potpisali punomoćja.

Bonus video: