SMANJILI KAZNU VIŠEG SUDA

Apelacioni sud: Rađenoviću tri godine i osam mjeseci zbog "Košljuna"

Apelacioni sud je potvrdio oslobađajuću presudu Aleksandru Tičiću, kao i osuđujuće za Vida Rađenovića i Jelicu Petričević
145 pregleda 65 komentar(a)
Lazar Rađenović, Foto: Luka Zeković
Lazar Rađenović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.03.2016. 20:10h

Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je prvostepenu presudu nekadašnjem predsjedniku Opštine Budva Lazaru Rađenoviću, koju je izrekla sudija Valentina Pavličić u Višem sudu u Podgorici, ali je smanjio u pogledu visine izrečene kazne.

Prema presudi Apelacionog suda, Rađenović je osuđen na tri godine i osam mjeseci zatvora zbog namještanja licitacije prilikom opštinskog zemljišta na Košljunu i nedozvoljenog držanja oružja.

Presudom Višeg suda, okrivljeni Rađenović je osuđen na šest godina zatvora za oba krivična djela.

Apelacioni sud je potvrdio oslobađajuću presudu Aleksandru Tičiću, kao i osuđujuće za Vida Rađenovića i Jelicu Petričević.

“Apelacioni sud je ocijenio da je prvostepeni Viši sud pravilno i potpuno utvrdio sve odlučne činjenice koje su od značaja za pravnu ocjenu krivičnih djela zbog kojih su optuženi Lazar Rađenović i Jelica Petričević oglašeni krivim i za pravilnu primjenu odredbi Krivičnog zakonika, kao i u odnosu na optuženog Aleksandra Tičića koji je oslobođen od optužbe da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja”, piše u odluci.

Sudija Valentina Pavličić je osudila Lazara Rađenovića, kao potpredsjednik Opštine Budva 2007. godine, na pet godina i 10 mjeseci zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja za pribavljanje lične imovinske koristi od 350.000 eura, jer je unaprijed “namjestio” prodaju opštinske zemlje na Košljunu, koju je kupio na licitaciji Vido Rađenović, izvršni diretor “SP Luna”. Zatim je nekadašnji predsjednik Opštine Budva osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od šest godina zatvora, jer je, osim za zloupotrebu službenog položaja, osuđen i zbog držanja revolvera i municije, na tri mjeseca zatvora.

Aleksandar Tičić, menadžer Opštine Budva i predsjednik Komisije predsjednik za javnu prodaju opštinskog zemljišta površine oko 27.000 kvadrata u mjestu Košljun, oslobođen je od optužbe jer nije dokazano da je zloupotrijebio službeni položaj.

Jelica Petričević, zamjenik generalnog direktora Prve banke i Vido Rađenović, osuđeni su na po šest mjeseci zatvora zbog zloupotreba službenog položaja putem pomaganja.

U prvostepenoj presudi se između ostalog navodi da je Lazar Rađenović namjestio licitaciju da bi Vido Rađenović pobijedio, pribavljajući sebi i drugome imovinsku korist u čemu mu je u tome umišljajno pomogla okrivljena Petričević, stvaranjem uslova za izvršenje krivičnog djela.

Bili su svjesni djela, htjeli njegovo izvršenje i znali da je zabranjeno. Nakon što je Skupština Opštine Budva 23. aprila 2007, donijela odluku o prenosu prava na nepokretnost katastarskih parcela KO Maine površine 24.796 m2 i 2.394 m2, za najniži iznos od 50 eura za metar kvadratni, Lazar Rađenović se dogovorio sa Vidom Rađenovićem, da se SP “Luna” prijavi na licitaciju za prodaju ovog opštinskog zemljišta, i dao mu upustva da ponudi 52 eura po kvadratnom metru za koju će kupiti ovo zemljište. Potom mu je rekao da će mu srediti da dobije kredit, a da će kredit vratiti od dalje prodaje zemlje, već obezbijeđenom kupcu Arapinu Mohamed Rašidu. Ovakvom kupoprodajom, Lazar rekao je Vidu da će ostvariti korist od 100.000 eura, dok se sa sa Petričević dogovorio da Prva banka odobri kredit SP “Luni”, a čije će vraćanje garantovati Opština Budva novcem dobijenim od SP “Luna”.

Preporučujemo za Vas