Premijerno "Let iznad kukavičjeg gnijezda"

U predstavi igraju Srđan Grahovac, Branimir Popović, Jelena Simić, Dejan Ivanić, Dušan Kovačević, Želimir Šošo, Goran Vujović, Momčilo Pićurić, Marko Todorović, Omar Bajramspahić, Aleksandar Gavranić, Zoran Rakočević, Anđelija Rondović i Karmen Bardak
79 pregleda 0 komentar(a)
Let iznad kukavičjeg gnijezda, Foto: Vijesti online
Let iznad kukavičjeg gnijezda, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 09.03.2016. 12:39h

Premijera predstave “ Let iznad kukavičjeg gnijezda” koju je po tekstu američkog noveliste i esejiste Kena Kejsija režirao Diego de Brea biće održana sjutra veče u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” na Cetinju u 20 sati. Asistenti režije su Zoran Rakočević i Damjan Pejanović. Dramatizaciju potpisuju Diego de Brea i Stela Mišković.

U predstavi igraju Srđan Grahovac, Branimir Popović, Jelena Simić, Dejan Ivanić, Dušan Kovačević, Želimir Šošo, Goran Vujović, Momčilo Pićurić, Marko Todorović, Omar Bajramspahić, Aleksandar Gavranić, Zoran Rakočević, Anđelija Rondović i Karmen Bardak.

“Kraljevsko pozorište 'Zetski dom' je dobitnik nagrade na konkursu Creative Europe u oblasti kulture i pozorišne umjetnosti, a predstava ' Let iznad kukavičjeg gnijezda' je prva produkcija našeg pozorišta pod pokroviteljstvom EU fonda za kulturu. ' Let iznad kukavičjeg gnijezda' je predstava kojom Diego de Brea sa crnogorskim umjetnicima hrabro ulazi u problematiku savremene društvene i pojedinačne anomalije, u tegobe kapitalističke današnjice koja jede običnog čovjeka, u tegobe sa kojima se, moramo kroz kulturu uhvatiti u koštac”, kazala je umjetnička direktorica u Kraljevskom pozorištu Lidija Dedović, na juče održanoj konferenciji za medije, povodom premijere predstave “ Let iznad kukavičjeg gnijezda”, čija reprizna izvođenja su zakazana za 11. i 12. mart.

Reditelj Diego de Brea navodeći šta je to zanimljivo danas u odnosu na knjigu i na čuveni filmski klasik Miloša Formana, kazao je da bavljenje ovim dramskim tekstom pogađa u sami problem civilizacije.

“Jedan od ključnih momenata u tekstu su 'zečevi' likovi bez heroizma. Kapitalizam stvara stada ovaca koja ne misle svojom glavom”, kazao je De Brea navodeći da je nevjerovatno da “mi nećemo da dirnemo sami sebe u našu auru i otvorimo ono što je stvarno dobro”.

Dramaturškinja Stela Mišković kazala je da predstava “ Let iznad kukavičjeg gnijezda” otvara problem društva bez ambicija.

Bonus video: