Pikasovo poigravanje skulpturom

Koncept izložbe oživljava atmosferu iz Pikasovog ateljea i svedoči o umetnikovoj zadivljujućoj sposobnosti da od svih vrsta materijala stvori umetničko djelo: ženske figure od grane drveta ili glavu psa od papira, što je Pikasu bilo podjednako važno kao i rad u bronzi
110 pregleda 0 komentar(a)
Pablo Pikaso, Foto: Beta/AP
Pablo Pikaso, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.03.2016. 17:04h

Velika izložba skulptura slavnog španskog umjetnika Pabla Pikasa, pod nazivom ''Pikasova skulptura'', koja svedoči o izuzetnoj životnosti i pokretljivosti njegovog djela, otvorena je danas u Muzeju Pikaso u Parizu, prenijeli su mediji.

Izložba će trajati do 28. avgusta i na njoj će biti prikazano 240 eksponata, od kojih neki potiču iz najvećih svjetskih muzeja, kao što su Muzej moderne umetnosti u Njujorku, Umetnički institut u Čikagu, Galerija moderne umjetnosti u Londonu i Muzej kraljice Sofije u Madridu.

"Pikaso se poigrava reproduktivnim karakterom skulpture prekrajajući svoja dela i ponovo ih stvarajući, čineći od njih cjelinu iako je svako za sebe jedinstveno", kaže Sesil Godfroa, jedan od autora izložbe.

U nešto drugačijoj formi, ova postavka biće izložena i u Palati lijepih umetnosti u Briselu (BOZAR), od 26. oktobra do 5. marta 2017. Belgijska verzija sadržaće skulpture sa etno motivima iz Pikasove lične kolekcije i jednu zbirku skulptura od keramike.

"Željeli smo da se usprotivimo ideji da je skulptura tajni vrt Pikasa", istakla je Viržini Perdriso, jedan od autora izložbe i konzervator skulptura u muzeju.

Koncept izložbe oživljava atmosferu iz Pikasovog ateljea i svedoči o umetnikovoj zadivljujućoj sposobnosti da od svih vrsta materijala stvori umetničko djelo: ženske figure od grane drveta ili glavu psa od papira, što je Pikasu bilo podjednako važno kao i rad u bronzi.

Ovo je najveća izložba Pikasovih dijela od 2000. godine.

Bonus video: