Crna Gora izručila Borislava Đukića Hrvatskoj, Nova najoštrije osuđuje

General Đukić je optužnicom iz 1995. optužen za rušenje brane na Peruči, a istom su još obuhvaćeni: Ratko Mladić, Mile Novaković i Milan Korica
64 pregleda 0 komentar(a)
Borislav Đukić, Foto: Sense-agency.com
Borislav Đukić, Foto: Sense-agency.com
Ažurirano: 08.03.2016. 19:22h

Crna Gora je iz ekstradicionog pritvora izručila Hrvatskoj srpskog generala u penziji i državljanina Srbije Borislava Đukića, saopštio je Veritas.

Generala Đukića je 18. jula prošle godine uhapšen na aerodromu Tivat prilikom povratka za Beograd po hrvatskoj potjernici zbog navodnog ratnog zločina nad civilima počinjenog u ratu devedesetih godina prošlog vijeka.

General Đukić je optužnicom iz 1995. optužen za rušenje brane na Peruči, a istom su još obuhvaćeni: general Ratko Mladić, komadant 9. kninskog korpusa JNA, sada pokojni general Mile Novaković, komadant Srpske vojske Krajine (SVK) i major Milan Korica, komadant svih pograničnih jedinica milicije RSK.

Optuženima je 1993. određen pritvor te za njima raspisana potjernica na osnovu koje je i uhapšen. Ubrzo po hapšenju, 12. avgusta, Hrvatska je otvorila novu istragu protivgenerala Đukića, te Jovan Grubića, Milorada Radića, Dragana Harambašića, Petra Anrdića, Vladimira Davidovića, Ilije Prijića i Slobodana Vujka zbog krivičnog dela protiv civilnog stanovništva počinjenog takođe u ratu devedesetih na području Sjeverne Dalmacije i na osnovu nje 19. avgusta 2015. dostavila Crnoj Gori dopunsku molbu za njegovo izručenje.

Nekoliko dana kasnije, 28. avgusta iste godine, Crnoj Gori je dostavljena i molba za izručenje Srbije od 26. avgusta 2015. kojom je zatraženo izručenje generala Đukića, zbog vođenja krivičnog postupka zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Pravosnažnim rješenjem Višeg suda u Podgorici od 6. novembra 2015. utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje generala Đukića i u Hrvatsku i u Srbiju, na osnovu kojeg je ministar pravde, Zoran Pažin, odlučio da ga izruči Hrvatskoj.

Nova najoštrije osuđuje

Najoštrije osuđujemo izručenje generala Borislava Đukića Hrvatskoj, kazali su iz Nove srpske demokratije.

"Bez ikakvog objašnjenja i obavještenja, u maniru crnogorskog režima, podlo i kukavički, poznati general, inače državljanin Srbije, isporučen je svojim neprijateljima, onima od kojih je branio srpski narod na području Republike Srpske Krajine. Ova odluka stigla je u trenutku kada se u Hrvatskoj iznova povampiruje ideologija koja je u smrt odvela na stotine hiljada Srba, ali ni ta činjenica nije bila važna vladi Crne Gore i ministru pravde Zoranu Pažinu. Podsjećamo da je ministar Pažin iz Splita, i da nije imao brze noge i konkretan plan bjekstva, i da nije među prvima zbrisao iz tog grada, možda bi i on završio kao naši rezervisti iz nikšićko-šavničke grupe u Lori, samo zato što je tada bio Srbin", navodi se u saopštenju Nove koje potpisuje Radoš Zečević, predsjednik OO Nove u Podgorici i član GO Nove.

U saopštenju se dodaje da je sramotno da baš njemu Milo Đukanović određuje da isporuči generala Đukića onima zbog kojih je Pažin promijenio adresu, pa se zbog toga danas nalazi u Podgorici, a ne u Splitu.

"Nije nikakva tajna da Milo Đukanović ima intenzivnu komunikaciju sa predsjednicom Hrvatske i da bi u zaštiti vlastite slobode, poslije eventualnog učlanjenja Crne Gore u NATO rado preuzeo njenu raniju dužnost. Zbog toga je njegova komunikacija sa predsjednicom Hrvatske u poslednje vrijeme veoma intenzivna, a za takvo radno mjesto, za koje vjeruje da bi mu omogućilo slobodu u narednom periodu, za njega je mala žrtva sva Crna Gora, a kamoli general Đukić", piše u saopštenju Nove.

Bonus video: