"Dan": Vido Rađenović žirirao Daliboru Medojeviću za 208.000 eura

Dalibor Medojević se trenutno sumnjiči i za nestanak dokaza sa pretresa stana biznismena Veselina Mujovića, koji je od Svetozara Marovića uzeo 890.000 eura, da mu pomogne u istragama koje se vode protiv njega i njegove porodice
215 pregleda 0 komentar(a)
Košljun,  Vido Rađenović, Foto: Savo Prelević
Košljun, Vido Rađenović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.03.2016. 09:35h

Optuženi za aferu "Košljun" Vido Rađenović 2007. godine žirirao je doskorašnjem šefu Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala Daliboru Medojeviću za kredit od 208.000 eura, saznaje "Dan".

Medojević je u to vrijeme radio kao inspektor za privredni kriminal, kada se i desila afera "Košljun", u kojoj je učestvovao Rađenović. Na analitičkoj kartici iz banke od 24. januara 2014. godine se navodi da je Rađenović jemac Medojeviću, da je kredit uzet 2007. na rok od 20 godina. Dan piše da je interesantno da je Rađenović žirirao inspektoru za privredni kriminal baš u vrijeme afere "Košljun" koju je trebalo da istraži pomenuto odjeljenje Uprave policije.

Medojević se trenutno sumnjiči i za nestanak dokaza sa pretresa stana biznismena Veselina Mujovića, koji je od Svetozara Marovića uzeo 890.000 eura, da mu pomogne u istragama koje se vode protiv njega i njegove porodice.

U dokumentu do kojeg je "Dan" došao se navodi da je Vido Rađenović 2007. godine žirirao Medojeviću za kredit od 208.000 eura. Kredit je podignut 21. juna te godine, sa rokom otplate do 1. oktobra 2028. godine. Nije navedeno o kojem kreditu je riječ, tačnije da li je Medojeviću kompletan iznos isplaćen u kešu. Kako saznaje "Dan", Rađenović je za račun Medojevića kod banke založio svoju nekretninu kako bi inspektor mogao da podigne kredit. U izvodu iz banke se navodi da je do 24. januara 2014. godine Medojević vratio 116.224 eura, a da se od njega potražuje još blizu 92.500 eura.

Takođe, nije poznato koliki je iznos rate Medojeviću za podignuti kredit, ali s obzirom na to da u većini banaka za toliki iznos treba mjesečno vraćati oko 1.500 eura, ne zna se od kojih sredstava izmiruje svoje obaveze, jer od policijske plate to nije moguće učiniti.

Na izvodu se ne vidi koja je banka u pitanju, ali je iz predmeta "Košljun" poznato da je Vido Rađenović u to vrijeme imao račun u Prvoj banci, preko koje su išle sve transakcije u tom predmetu.

Aferu "Košljun" je prije par godina zajedno sa Specijalnim tužilaštvom, ispitivalo i Odjeljenje za privredni kriminal, ali nije poznato da li su se bavili i podizanjem kredita Dalibora Medojevića, odnosno njegovim vezama sa Vidom Rađenovićem.

Vido Rađenović je za aferu "Košljun" osuđen na šest mjeseci zatvora, ali ta presuda još uvijek nije pravosnažna. Osim njega, osuđen je i bivši gradonačelnik Budve Lazar Rađenović na šest godina, nekadašnja direktorka Prve banke Jelica Petričević na šest mjeseci, dok je Aleksandar Tičić oslobođen optužbi.

Sud je utvrdio da se optuženi Lazar Rađenović u svojstvu službenog lica javio kao predlagač dijela dnevnog reda 13. sjednice SO Budva, na kojoj je, između ostalog, bila i tema prodaje nepokretnosti u katastarskoj parceli KO Maine. Lazar Rađenović je, kako je potvrđeno dokazima, navedenoj sjednici prisustvovao u svojstvu potpredsjednika opštine. Aleksandar Tičić nije bio prisutan na tom zasjedanju. Dalje se navodi da je nesporno utvrđeno i da je doneseno rješenje o imenovanju komisije čiji je član bio Lazar Rađenović, a predsjednik Aleksandar Tičić.

Sud je na osnovu raspoloživih dokaza izveo zaključak da se radilo o unaprijed dogovorenoj kupoprodaji nepokretnosti u vlasništvu Opštine između jednog učesnika licitacije i optuženog Lazara Rađenovića, a sve sa ciljem pribavljanja imovinske koristi.

Vido Rađenović kod tužioca je ispričao kako ga je prezimenjak Lazar 2007. godine pozvao, naučio ga koliku cifru da ponudi na licitaciji za parcelu na Košljunu i kazao mu da će kasnije tu istu zemlju kupiti Arapi po gotovo desetostruko većoj cijeni.

Tadašnji drugi čovjek Budve, prema njegovom iskazu, obećao mu je i da će završiti i kredit kod Prve banke kojim će Vidova firma SP Luna moći da se "nadmeće" na licitaciji. Vido Rađenović je kasnije pobijedio u toj namještenoj trci. Sa Rašidovom kompanijom Pionir investments potpisan je kupoprodajni ugovor i oni su nedugo zatim SP Luni uplatili dva od ukupno 11.000.000 eura, koliko im je prodata ta zemlja. Dio od tog novca Vido Rađenović je, navodno, dao Lazaru Rađenoviću i Boru Lazoviću.

Za kredit jemčio i inspektoru

Osim Medojeviću, 2007. godine Vido Rađenović je žirirao i Slavenu Medenici, takođe inspektoru za privredni kriminal.

U dokumentu koji je objavio "Dan" vidi se da je Rađenović jemac Medenici za kredit od 152.000 eura, koji je on uzeo na period od 20 godina. Na ime tog kredita Medenica ima još da vrati blizu 140.000 eura.