Pokrenuta istraga protiv turske atletičarke zbog dopinga

100 pregleda 0 komentar(a)
Gamze Bulut, Foto: Iaaf.org
Gamze Bulut, Foto: Iaaf.org
Ažurirano: 07.03.2016. 17:28h

Međunarodna atletska federacija (IAAF) pokrenula je istragu protiv osvajačice srebrne olimpijske medalje na 1.500 metara u Londonu Gamze Bulut iz Turske zbog mogućeg kršenja doping pravila.

Atletski savez Turske je saopštio da je IAAF tražila od Bulut da iznese odbranu povodom nepravilnosti u biološkom pasošu, koji prati profil krvi sportista i u njemu se nalazi evidencija svih supstanci koje je sportista unio u organizam.

Turska državna televizija NTV prenijela je da je IAAF našla nepravilnosti u uzorcima krvi iz 2011, 2012 i 2013. godine i da je Bulut suspendovana dok traje istraga.

Ona je peta atletičarka koja se sumnjiči da je koristila doping u finalu olimpijske trke na 1.500 metara u Londonu.

"IAAF neće komentarisati slučajeve dopinga sve dok su istrage u toku", navodi se u saopštenju.

Bulut je osvojila srebrnu medalju u trci na 1.500 metara na OI iza zemljakinje Asli Čakir Alptekin, kojoj je oduzeta zlatna medalja i suspendovana je na osam godina zbog dopinga.

Osim nje i Asli Čakir Alptekin, Bjeloruskinja Natalija Kareiva i Ruskinja Jekaterina Kostetskaja, koje su zauzele sedmo i deveto mjesto u trci u Londonu, suspendovane su zbog nepravilnosti u biološkim pasošima.

Ruskinja Tatjana Tomaševa, koja je zauzela četvrto mjesto, već je odradila suspenziju, a Abeba Aregavi, koja je bila peta, suspendovana je prošle sedmice dok traje istraga zbog korišćenja nedozvoljenih supstanci.

Aregavi je svjetska šampionka iz 2013. godine, rođena je u Etiopiji, ali se takmiči za Švedsku.

Pošto je saznala za istragu protiv Bulut, američka atletičarka Šenon Rouberi, koja je završila trku na šestoj poziciji, rekla je da je u stvari zauzela drugo mjesto među atletičarkama koje nisu bile pozitivne na doping tokom karijera.

"Dok su te žene trčale pobjednički krug na Olimpijskom stadionu u Londonu, plakala sam i pokušavala da sakupim dovoljno samokontrole da sa osmjehom stanem pred porodicu i kažem joj da sam dobro. Ovakve varalice su opljačkale ljude poput mene i mojih rivalki sa kojima sam se borila za medalju. Ova vijest mi je potvrdila da i moje najbolje može biti dovoljno za medalju", rekla je Rouberi.

Bonus video: