Afirmacija mladih pjesnika

Cilj manifestacije je uključivanje mladih u kulturni i uopšte društveni život Nikšića
98 pregleda 0 komentar(a)
Poenta poetika, Foto: Nevena Vulević
Poenta poetika, Foto: Nevena Vulević
Ažurirano: 07.03.2016. 13:56h

Poetska propaganda je projekat Književnog kluba “Poenta poetika” koji je u nikšićkim krugovima prepoznat kroz promovisanje mladih pjesnika i njihovo druženje sa publikom. Ovaj projekat je, kako kaže predsjednik kluba Goran Radojičić, oživljavanje poezije i afirmacija mladih pjesnika.

“Projekat je ekvivalent onoj izreci: Ako neće Muhamed brijegu, hoće brijeg Muhamedu. Želja nam je da dopremo do što više mladih i da ostvarimo osnovni cilj ove manifestacije, a to je afirmacija i uključivanje mladih u kulturni i uopšte društveni život Nikšića”, kazao je Radojičić.

On je objasnio da već pola godine obilaze nikšićke lokale, urbana i popularna mjesta u gradu kako bi proširili svoju misiju, oživjeli poeziju, a posebno ističe da je veliki broj mladih ljudi koji pišu, odnosno onih koji su uz pomoć ovog projekta našli hrabrost da se predstave.

“U skladu sa evropskim trendovima, i onim što je aktuelno u najvećim kulturnim centrima Balkana Beogradu, Zagrebu, Sarajevu, izlazimo iz sala, formalnih programa i poeziju i književnost činimo prijemčivim onima kojima je namijenjena, čitaocima”, ističe Radojičić.

Na posljednjoj večeri “Poetske propagande” u konobi “Portun”, učestvovalo je sedam pjesnika Književnog kluba ”Poenta poetika“ koji su čitali svoju poeziju i dvije recitatorke koje su stihovima pjesama “Zrijevanje i dogorijevanje” i “Peroni” Vukmana Otaševića otvorile i zatvorile veče. Radojičić je objasnio da su organizatori JU “Zahumlje”, KK “Poenta poetika” i konoba “Portun”, a sve je održano u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Radojičić kaže da ne bježe ni od “formalnih mjesta” i da ih uskoro očekuje baš veče takvog karaktera.

“Promocijom zbornika radova članova Književnog kluba 'Poenta poetika' Mozaik, u Zahumlju ćemo obilježiti Svjetski dan poezije sa prijateljima iz Foruma mladih pisaca KIC-a”, najavio je Radojičić.

Bonus video: