Zloupotreba Borislava Pekića

Otkrivanje spomenika Pekiću, koji je bio dopisni član SANU i jedan od osnivača Demokratske stranke, izazvalo je burne reakcije u dijelu političke i najšire javnosti, pa je visoki funkcioner i dugogodišnji predsjednik DS-a Dragoljub Mićunović ocijenio da je skandalozno što je spomenik otkrio premijer Vučić, lider Srpske napredne stranke
90 pregleda 8 komentar(a)
Borislav Pekić spomenik (novina), Foto: Vesti-online.com
Borislav Pekić spomenik (novina), Foto: Vesti-online.com
Ažurirano: 07.03.2016. 07:47h

Srpski PEN centar izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je Borislav Pekić (1930-1992), jedan od najvećih pisaca srpskog jezika i istaknuti građanski intelektualac, “dobio još jedno spomen-obilježje u Beogradu”, ali je protestovao zbog “političke zloupotrebe” Pekića prilikom otkrivanja tog spomenika u centru grada.

“Biografija i voluminozni književni opus Borislava Pekića stoje nasuprot svakoj političkoj manipulaciji i populizmu. Stvarni i simbolički značaj njegovog književnog djela, kao jedne od najvećih vrijednosti moderne srpske kulture, ne smije biti prizemljivan u tekućim političkim kampanjama i u predizbornom stranačkom nadgornjavanju”, saopštio je Srpski PEN centar povodom otkrivanja spomenika Pekiću, svom dugogodišnjem potpredsjedniku.

Srpski PEN centar naveo je i da je “neprijatno iznenađen činjenicom da spomenik velikom piscu nije otkrio neko od njegovih najbližih književnih savremenika i prijatelja, već je to učinio predsjednik jedne političke stranke, čime je taj događaj dobio sva obilježja političkog skupa”.

“Da stvar bude gora, istog dana su se na opštini Vračar pojavili leci sa likom Borislava Pekića i predizbornim programom jedne političke stranke”, naveo je Upravni odbor Srpskog PEN centra, poručujući da “spomenici posvećeni piscima i drugim zaslužnim ljudima treba da budu podignuti u njihovu slavu i u slavu njihovog djela, a ne u slavu onih koji otkrivaju spomenike”.

Spomenik Pekiću na Cvetnom trgu, rad vajara Zorana Ivanovića, svečano su otkrili drugog marta predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i piščeva supruga Ljiljana Pekić, u prisustvu porodice, koja je i inicirala podizanje tog spomen-obilježja, kao i državnog vrha i zvaničnika gradskih vlasti.

Otkrivanje spomenika Pekiću, koji je bio dopisni član SANU i jedan od osnivača Demokratske stranke, izazvalo je burne reakcije u dijelu političke i najšire javnosti, pa je visoki funkcioner i dugogodišnji predsjednik DS-a Dragoljub Mićunović ocijenio da je skandalozno što je spomenik otkrio premijer Vučić, lider Srpske napredne stranke.

Pekićeva supruga navela je na sajtu Fondacije “Borislav Pekić”, koja je obezbijedila sredstva za podizanje spomenika, da bi Pekić smatrao da je “šamar koji je ovim gestom dodijeljen demokratama zaslužen”. Ona je podsetila je da je DS na vlasti na Vračaru 22 godine, te da je na republičkom nivou bila na vlasti 12 godina, ali se niko nije sjetio da Pekiću oda počast.

Bonus video: