Profesor iz Zelenike: Prijetio sam učenicama zbog cigareta i to je sve

“Bez želje da sebe 'branim' napadajući druge, želim da kažem 'svoju istinu', za koju će se na kraju utvrditi i da je jedina”...
249 pregleda 126 komentar(a)
OŠ Ilija Kišić, Zelenika, Foto: Slavica Kosić
OŠ Ilija Kišić, Zelenika, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 05.03.2016. 08:01h

Profesor muzičke kulture u osnovnoj školi “Ilija Kišić” u Zelenici Igor Jovanović, rekao je da mora odbraniti svoj i obraz svoje porodice povodom, kako je kazao, neistinitih navoda o seksualnom uznemiravanju dvije učenice.

Željko i Vesna Mijović i Tamara Terzin optužili su tog nastavnika da je seksualno uznemiravao njihove kćerke u prostorijama obrazovne ustanove.

Reagovanje Jovanovića “Vijesti” prenose u cjelini:

“Život nas nekada dovede u tako apsurdnu situaciju da je veoma teško naći prave riječi za njihovo objašnjenje. Upravo u jednoj takvoj situaciji se i ja nalazim. Zatečen i zgrožen svim izrečenim u posljednjih nekoliko nedjelja, poželim da se iznenada probudim i shvatim da je to bio samo ružan san, ali stvarnost je neumoljiva i moram braniti obraz sebe i svoje porodice.

Bez želje da sebe 'branim' napadajući druge (posebno ne djecu), želim da kažem 'svoju istinu', za koju će se, siguran sam u to, na kraju utvrditi i da je jedina.

Ne mislim se skrivati iza imena i časti svoje porodice, ali moram istaći da sam ponosan na sve njih i svoje porijeklo, na sve koji su našu porodicu činili vrijednom i cijenjenom.

Da li je logično? Da li je normalno da bih nečim ovakvim ukaljao obraz sebi i svojoj porodici? Siguran sam koliko u ove 'provjerene istine' vjeruju svi koji me dobro poznaju i baš zbog njih, zbog svoje porodice, zbog svojih kolega, zbog svojih učenika koje sam učio da vole muziku i prave ljudske vrijednosti, zbog pravde i istine - želim iznijeti šta se to ' tako strašno' zaista desilo.

Dana 11. 02. bio sam dežurni nastavnik u školi. Prolazeći pored muškog toaleta, ugledao sam grupu učenika, a pošto je čas već otpočeo, insistirao sam da odmah krenu ka svojim učionicama. Dok su izlazili jedno po jedno iz toaleta, ugledao sam dvije učenice sa cigaretama u rukama. Rukovođen dužnošću nastavnika i roditeljskom odgovornošću, pokušao sam im skrenuti pažnju na nedolično ponašanje i zaprijetio im da ću za svaki sljedeći sličan prekršaj tražiti da se disciplinski kazne. Bez bitnijih prigovora, učenice su krenule ka svojim učionicama. I tu je bio kraj 'čitavog slučaja'.

Ko? Zašto? I kako dalje konstruiše nepostojeći nastavak ove priče, ja za sada ne mogu odgovoriti. Želim samo znati gdje je u svemu tome moja stvarna krivica?! Da li sam kriv jer sam savjesno obavljao svoju dužnost? Da li sam kriv jer sam želio pomoći mladim ljudima da isprave neke svoje greške? Ili sam možda kriv samo zato, jer nekome treba 'dežurni krivac' da bi opravdao neke svoje greške i propuste?! Pri tom vas moram podsjetiti na staru narodnu izreku o istini, sporosti i dostižnosti! A kada istina prekine agoniju u koju sam uvučen, kada postane jasno da sam bio 'bez krivice kriv', znajte da ću vam ipak oprostiti, u nadi da će sve ovo biti, makar našoj djeci, jedna poučna životna priča”, piše u reagovanju profesora Igora Jovanovića.

Direktorica škole u Bijeloj: Niko nikada nije prijavio profesora

Direktorica Osnovne škole “Orjenski bataljon” u Bijeloj Jarmila Radović, saopštila je juče da nikada niko nije podnio prijavu protiv profesora I. J. dok je radio u toj obrazovnoj ustanovi.

Ona je reagovala na navode Željka Mijovića, koji je novinarima između ostalog rekao “i da se u školi u Bijeloj takav slučaj zataškao, pa pokušavaju da to urade i u školi u Zelenici“.

“Kao direktorica odgovorno tvrdim da nijedan roditelj nikada nije, ni u usmenoj niti u pisanoj formi podnio bilo kakvu prijavu, niti prigovor protiv profesora I. J. zbog verbalnog ili fizičkog zlostavljanja. S toga su navodi Ž.M. neistiniti, neosnovani i neargumentovani i očigledno ciljano izrečeni protiv časne profesije prosvetnih radnika.

Od novinara se očekuje da profesionalno obavlja svoj posao, a posebno u ovako osjetljivoj situaciji postupa u skladu sa standardima i Etičkim kodeksom i da provjeri navode koji mogu nauditi časti i ugledu pojedinca, kao i zaposlenima JU OŠ 'Orjenski bataljon' kod uprave obrazovno - vaspitne ustanove”, piše u reagovanju direktorice.