Snažan ekspresivni i energetski naboj

Nordstrom je na Univerzitetu u Stokholmu, studirao matematičke nauke, završio je građevinski inžinjering i biohemiju, a zatim grafičku umjetnost. Do sada je imao više samostalnih, izlagao je na brojnim kolektivnim izložbama, a djela mu se nalaze u mnogim umjetničkim kolekcijama širom svijeta
129 pregleda 0 komentar(a)
Mats Nordstrom, Foto: Slobodan Slovinić
Mats Nordstrom, Foto: Slobodan Slovinić
Ažurirano: 04.03.2016. 18:56h

JU Muzeji i galerije Budve, februara ove godine, priredila je u Modernoj galeriji samostalnu izložbu švedskog umjetnika Matsa Nordstroma(Stokholm, 1952).

Nordstrom je na Univerzitetu u Stokholmu, studirao matematičke nauke, završio je građevinski inžinjering i biohemiju, a zatim grafičku umjetnost. Do sada je imao više samostalnih, izlagao je na brojnim kolektivnim izložbama, a djela mu se nalaze u mnogim umjetničkim kolekcijama širom svijeta.

Osim likovne umjetnosti, bavi se modnom fotografijom, filmom i muzikom. Recentnu izložbu prati kolorni katalog sa zapisom umjetnika o vlastitim stvaralačkim polazištima.

U izložbenoj sali na spratu galerije, predstavljeno je dvadeset radova galerijskog formata pod nazivom “Čvorovi”, koji su ostvareni kombinovanom tehnikom na papiru, a prezentirani su u ostakljeno-kutijastoj opremi. Na osnovu obrazovanja i autorskih napomena, sigurnije se može govoriti o umjetnikovim kreativno-likovnim opredjeljenjima.

Riječ je o iskustvenoj i široko usmjerenoj ličnosti, koja se u sferi umjetnosti kreće u rasponu od izmješteno objektivističkog do apstraktnog. Zapravo, Nordstrom slijedi dva opsežna i vrlo sadržajna toka, a na osnovu prezentiranih radova, može se zaključiti da je umjetnik prevashodno vezan za pejzažne vrijednosti okruženja, te za ljudska stvorenja situirana u tom ambijentu. Bjelodano je da se njemu vrlo bliska, matematičko-geometrizirana morfologija, javlja na više eksplikata, u vidu prave, šrafure, kružnice, ukrsnice i slovno-znakovnih simbola.

Takođe, svi njegovi eksplikati, kompoziciono su orijentisani kao mirne horizontale, no te prividno smirujuće longitudinale, formiraju diptihalni, veoma uzbuđujući vertikalno usmjereni, figuralni, ili pak afiguralni pravougaonici. Upravo ti segmentarno-uznemirujući, gestualni vertikaliteti, emituju veoma snažan , ekspresivno-energetski naboj.

Silovit slikarski postupak doveden do magnovenja

Kada se svestranije opserviraju i detaljnije promišljaju Nordstromova likovna ostvarenja, može se sa sigurnošću reći da su to zapravo radovi iz sfere grafičke disciplinarnosti. Na to upućuje opšta atmosfera tih hromatsko-suspregnutih, gotovo monohromnih eksplikata, a zatim naglašen grafistički metje i neposredan egzekutivno-likovni vokabular.

Zapravo, prilikom opsežnije analize bojenog nanosa, površinskih strukturaliteta i taktilnih vrijednosti, primjećuju se rustikaliteti koji se stvaraju prilikom eksplicitnog monotipskog otiskivanja.

Svakako, Nordstrom hromatiziranu materiju, na jednu diptihalnu polovinu papira, nanosi raznim tehničkim pomagalima, četkom, špahtlom, kartonom, krpom, zatim slijedi postupak otiskivanja na drugu polovinu papira, a potom širokom četkom, ekspresivno snažnim zamasima vrši islikavanje i finalno definisanje djela.

U tom silovitom slikarskom postupku, dovedenom do magnovenja, javljaju se simbolično feminilna torza, poprsja, portreti i asocijativna numeričko-slovna znakovnost, te gestualna arabeskalnost. Upravo zbog tako specifičnog tehničkog postupka, otiskivanja i simbioznog aranžiranja, njegova ostvarenja emituju tiha biološka kotiledonsko-dualna ozračja. Van svake sumnje, kreativno-likovni nivo prezentiranih radova, upućuje na veoma kompleksnu, široko obrazovanu i vrlo nadahnutu umjetničku ličnost.

Bonus video: