Ciklusi "Daleki svjetovi" i "Lutajuća tišina"

“Čitav život posvetila sam umjetnosti i traganju. Tako sam naišla, sasvim slučajno, i na ove krugove koji se nalaze na mojim slikama”
103 pregleda 0 komentar(a)
Daca Marković, Foto: Svetlana Mandić
Daca Marković, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 04.03.2016. 18:41h

Izložba Dace Marković koja se nikšićkoj publici predstavila radovima iz ciklusa “Daleki svjetovi” i “Lutajuća tišina” otvorena je u galeriji “Nikola I”.

Umjetnica je izložila 26 slika rađenih u tehnici ulje na platnu, a jedan rad je poklonila nikšićkoj galeriji.

“Sve je krenulo iz Nikšića, gdje sam završila Pedagošku akademiju, likovni odsjek, i drago mi je da se nakon 30 godina ponovo vraćam u ovaj grad”, kazala je slikarka koja je na beogradskom Filozofskom fakultetu završila istoriju umetnosti, a kod prof. Ivana Tabakovića bila na studijskom usavršavanju i slikarskoj specijalizaciji.

“Prošla sam skoro sve slikarske pravce sa željom da se misaono uzdignem, da dođem do tačke, do ovog kruga. Moji radovi predstavljaju misaonu apstrakciju, oni su moja maštanja, doživljaji, moja maštanja prenesena na platno”, kazala je Marković koja se pored slikanja bavi i pisanjem poezije.

“Čitav život posvetila sam umjetnosti i traganju. Tako sam naišla, sasvim slučajno, i na ove krugove koji se nalaze na mojim slikama”, priznala je umjetnica i dodala da je na slikama povremeno unosila putenost tijela, tek toliko da ne zaboravi njenu boju.

Izložbu umjetnice koja se do sada tridesetak puta samostalno predstavljala u zemlji i inostranstvu, otvorio je direktor “Muzeja i galerija” Peko Nikčević.

Bonus video: