Petnaesto izdanje u znaku dvije godišnjice

KotorArt sa muzičkim programom trajao je do 2009. godine i realizovao brojne značajne projekte, a današnji, nastao udruživanjem najznačajnijih kotorskih festivala u jedan, formiran je 2008.
0 komentar(a)
Kotor Art
Kotor Art
Ažurirano: 04.03.2016. 18:29h

Međunarodni festival KotorArt u 2016. godini u znaku je petnaeste godišnjice prvobitnog KotorArta kao festivala umjetničke muzike, koji su 2002. godine osnovali don Branko Sbutega i Ratimir Martinović, najavljuju organizatori tradicionalne kotorkse kulturne manifestacije.

KotorArt sa muzičkim programom trajao je do 2009. godine i realizovao brojne značajne projekte, a današnji, nastao udruživanjem najznačajnijih kotorskih festivala u jedan, formiran je 2008. Ovogodišnje - petnaesto izdanje festivala, pored jubileja obilježiće još dvije značajne godišnjice - deset godina od smrti istaknutog humaniste, intelektualca i kulturnog poslenika don Branka Sbutege, koji je bio i prvi počasni predsjednik KotorArta i deceniju obnove crnogorske nezavisnosti.

KotorArt Don Brankovi dani muzike u glavnom programu donijeće 16 koncerata, među kojima nastupe simfonijskih, horskih i baletskih ansambala iz regiona, kao i afirmisanih kamernih sastava i solista. Među njima treba istaknuti čuvenog ruskog pijanistu Nikolaja Luganskog, koji će nastupiti 28. jula, dok će festival 16. avgusta zatvoriti jedan od najvećih kompozitora današnjice Kšištof Penderecki. Program će ponuditi čak tri svjetske premijere, koje su nastale kao porudžbine KotorArta dok će Festivalski orkestar KotorArta izvesti četiri koncerta, a tri će održati zvijezde pop i rok scene. Planirani prateći program najobimniji je u istoriji festivala, i obuhvatiće preko stotinu multidisciplinarnih događaja. Od novembra 2015. godine, KotorArt u saradnji sa Muzičkom školom “Vida Matjan” kontinuirano realizuje Kotorsku koncertnu sezonu, koja podrazumijeva po četiri koncerta mjesečno u periodu od novembra do juna, uz učešće umjetnika iz Crne Gore, regiona i Evrope, kao i besplatne radionice za učenike škole.

KotorArt Međunarodni festival klapa Perast u 2016. u okviru Kotorske koncertne sezone (u saradnji sa KotorArt Don Brankovim danima muzike i muzičkom školom Vida Matjan) povodom 8. marta u Kotoru i Tivtu organizuju program pod nazivom “Duša u kamenu” posvećen Jakši Fiamengu. Dan nezavisnosti Crne Gore biće obilježen promocijom festivalskih izdanja, a Dan opštine Kotor koncertom. Sam festival odvijaće se kroz najmanje sedam koncerata tokom juna, jula i avgusta, a kako najavljuju oragnizatori novina su i kvalifikacioni koncerti koji će biti održani u Tivtu, Kotoru i Herceg Novom, dok će se finale takmičarskog programa odvijati u Perastu 29. i 30. jula.

KotorArt Pjaca od filozofa, nakon prošlogodišnjeg izdanja posvećenog ljubavi, ove godine okreće se promišljanju tehnološkog razvoja i neurototalitarizama. Na međunarodnom filozofskom simpozijumu pod nazivom “Budućnost je ovdje: tehnologija i neurototalitarizam” učestvovaće neki od najzanimljivijih teoretičara, ali i praktičara tehnologije, sa ciljem zajedničkog propitivanja budućnosti.

APSS : Upotreba zapostavljenih izgrađenih struktura

KotorArt Kotor APSS nastaviće da promišlja teme ponovne upotrebe zapostavljenih izgrađenih struktura, kroz dva simpozijuma, nazvana RE-USE-ISM i Debata.

RE-USE-ISM simpozijum, u kome će učestvovati domaći i strani autori, baviće se teorijom i praksom poželjne ponovne upotrebe objekata kulturnog karaktera širom svijeta.

Biće pružen uvid i u istorijski kontekst jugoslovenske arhitekture, sa akcentom na prošli i budući razvoj turizma.

Simpozijum Debata predstavlja zaključni segmenat programa Crnogorskog paviljona na XV Venecijanskom bijenalu arhitekture, na kojem će se održati završna diskusija o Projektu “Solana Ulcinj”, kao primjeru re-use pristupa.

Bonus video: