Hoće li se konačno napraviti lijek: Pronađena "Ahilova peta" raka

Studija naučnika iz Londona fokusirala se na to kako da otkrije mutacije koji menjaju antigene, proteine koji se nalaze na vrhu ćelije
70 pregleda 6 komentar(a)
rak dojke, Foto: Shutterstock
rak dojke, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.03.2016. 14:17h

Naučnici iz Centra za istraživanje raka iz Londona vjeruju da su pronašli način da upravljaju ćelijama imunog sistema tako da bi one mogle praktično da ubiju ćelije raka u organizmu, piše BBC.

Ovo revolucionarno otkiće moglo bi da dovede do potpuno novog načina liječenja - personalizovane terapije.

Studija naučnika iz Londona fokusirala se na to kako da otkrije mutacije koji menjaju antigene, proteine koji se nalaze na vrhu ćelije.

"Ono što mi sada radimo je targetiranje tih antigena, ahilove pete raka, prisutne u svakoj njegovoj ćeliji", rekao je Čarls Svonton sa UCL Instituta za rak.

Tretman bi podrzumijevao uzimanje uzorka tumora i analizu DNK. Rezultat bi trebalo da pokaže koje su mutacije na genima zajedničke za sve ćelije raka. Nakon utvrđivanja koje su to mutacije, traže se imuno ćelije u oraganizmu koje mogu da ih napadnu. U laboratorijskim uslovima, njihov broj bi bio uvećan za nekoliko miliona, a potom ubrizgan u tijelo da pronađe i ubije ćelije kacera.

Koliko god ovo otkriće bilo veliko i značajno, put do njegove primjene zahtijeva još istraživanja.

"Tretiranje korijena mutacije ima smisla na mnogo načina, ali još je rano da kažemo da je to lijek. Mnoge vrste raka mijenjaju se i ravijaju vremenom zbog čega ih je teško kontrolisati. Rak koji mutira mogao bi da izgubi te antigene vremenom ili da razvije nove", objašnjava doktor Marko Gerlinger sa Instituta za istarživanje raka u Londonu.

Ipak ovo jeste značajan napredak. Ovo saznanje moglo bi da dovede do personalizovanih pristupa liječenju kacera, objašnjava doktor Svonton, a ukoliko bi ovaj tretman postao dio kliničke terapije, mogao bi da se prepiše i pacijentima različitih stadijuma bolesti, od najranijeg do posljednjeg stadijuma.

Iako je do tada potrebno još istraživanja, naučnici se nadaju da bi već za dvije godine ovaj tretman mogao da počne da se primjenjuje.

Bonus video: