Mejveder neće na OI, Hej ne želi da gleda masakr

"Zamislite verziju našeg Amira Kana sa 17 godina, kada je uzeo olimpijsku bronzu, u odnosu na sadašnji kvalitet i klasu kojim raspolaže sa 28. godina", prokomentarisao je Hej odluku AIBE da u Riju boksuju profi bokseri
1 komentar(a)
Flojd Mejveder - Mani Pakjao, Foto: Reuters
Flojd Mejveder - Mani Pakjao, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.03.2016. 12:56h

Najprestižnije profesionalne bokserske federacije još nijesu odgovorile na odluku AIBE (Svjetske bokserske federacije u amterskom boksu), da na Olimpijskim igrama mogu učestvovati i profesionalni bokseri. AIBA je na zasijedanju u Mančesteru prethodne sedmice donijela odluku o tome, ali i da se boksuje bez kaciga, prvi put još od 1984. godine. Toj odluci prethodila su ispitavanja koja su pokazala da su bez kaciga ređi potresi mozga u amterskom ringu.

Za razliku od profesionalnih verzija WBC, WBA, IBF i WBO, brojne zvijezde profi boksa su osudile odluku AIBE. Najkonkretniji je bio sjajni britanski teškaš, Dejvid Hej.

"Zamislite Vladimira Klička, Lenoksa Luisa, ili Tajsona Fjurija da boksuju sa nekim mladićem od 20 godina, recimo iz Švedske - glavu bi mu otkinuli u prvoj rundi. Ne želim to da gledam. To bi bio košmar. Ili zamislite verziju našeg Amira Kana sa 17 godina, kada je uzeo olimpijsku bronzu, u odnosu na kvalitet i klasu kojim raspolaže sada sa 28. godina", naglasio je Hej.

Lenoks Luis je iznio identičan stav, a Flojd Mejveder Džunior, najbolji bokser posljednje decenije odbio je da učestvuje u Riju.

"Toliko sam puno vremena proveo u ringu, i vrijeme mi je za odmor", naglasio je tek penzionisani nesavladani profi šampion, koji u riznici medalja ima olimpijsku bronzu iz Atlante.

Užasnuti odllukom AIBE bili su u Profesionalnom savezu Rusije, jedne od vodećih svjetskih sila u olimpijskom i profi boksu.

"Imamo krajnje negativan stav o tome. Odluka je užasna, jer diskredituje sistem ovog sporta. To, kakve bi batine dobili mladi bokseri od najboljih profi boraca, mislim da niko ne želi da gleda. Tačno je da je zvanje olimpijskog pobjednika izuzetno privlačno i ne znam da li će to rpivući neke profi boksere. Mi nijesmo razmatrali odluku, i još nije bilo nikakve inicijative. Uostalom, mi u našem Savezu imamo olimpijske pobjednike, Aleksandra Povetkina i Rahima Čahkijeva", rekao je Andrej Rjabinski, predsjednik Ruske profesionalne bokserske federacije.

Identičan stav o tome ima i predsjednik Crnogorske profesionalne asocijacije, Milorad-Mijo Martinović.

"Naši bokseri na najvećoj sceni su na najbolji način prezentovali Crnu Goru pred ogromnim svjetskim auditorijem. I nastaviće da to čine pod crnogorskom zastavom, što je najbolja promocija crnogorskog sporta, a odluku AIBE doživljavam kao želju da cjelokupni boks stavi pod svoje okrilje. Da se razumijemo, olimpijski i profi boks su dva različita sporta. I u načinu boksovanja, bodovanja i vremenu borbe. Treba li jedan Mani Pakjao ili Flojd Mejveder, koji za meč zarade preko 100 miliona dolara, da idu na neki kvalifikacioni turnir u tri runde. Nakon decenije pripreme i uspjeha da bi se boksovalo 12 rundi, takav sjajni proizvod srozat u meču od tri runde?", zapitao s eMartinović.

"Bivši predsjenik najprestižnije WBC federacije, pokojni Hose Sulejmani je bio zgranut takvom idejom na Kongresu WBC-a 2014. godine u Las Vegasu. Sa druge strane nemoguće je u tako kratkom periodu tokom trajanja Olimpijskih igara organizovati turnir sa borbama od po 12 rundi. U svakom slučaju mi ćemo postupiti u skladu sa odlukom i preporukama najprestižnije profi federacije, WBC", naglasio je Martinović.

Bonus video: