Spomenik Borislavu Pekiću na Cvetnom trgu

Odluka o podizanju spomenika Pekiću donijeta je na inicijativu njegove porodice
4 komentar(a)
Borislav Pekić, Foto: Borislavpekic.com
Borislav Pekić, Foto: Borislavpekic.com
Ažurirano: 03.03.2016. 17:45h

Na Cvetnom trgu u Beogradu juče je otkriven spomenik književniku Borislavu Pekiću (1930-1992) a premijer Aleksandar Vučićocijenio je tom prilikom da je Pekić svojim impresivnim umjetničkim opusom zadužio Srbiju.

Supruga književnika i predsjednica Fondacije “ Borislav Pekić”, Ljiljana Pekić kazala je da je velika čast što spomenik krasi “novi i moderni Cvetni trg”.

“Moral je životni kredo koga se Borislav uvijek držao, a moralna odgovornost bila je njegov život i rad”, rekla je Pekić.

Dopitnik NIN-ove nagrade za 2015. godinu Dragan Velikić ocijenio je da Beograd, za sve vrijeme svog postojanja, nigdje nije toliko prisutan kao u književnim djelima Pekića.

“Niko nije poznavao beogradske ulice kao junaci Pekićevih djela. Nadam se da će ovo obilježje služiti kao spomen nepokolebljivoj individulanosti”, dodao je Velikić.

Pekić je jedan od najznačajnijih srpskih književnika 20. vijeka, romansijer, dramski pisac, filmski scenarista i akademik.

Njegova najpoznatija djela su “Zlatno runo”, “Vreme čuda”, “Godine koje su pojeli skakavci”, “Besnilo”, “Hodočašće Arsenija Njegovana” za koje je dobio NIN-ovu nagradu 1970. godine.

Pekić je 1989. godine, sa još dvanaest intelektualaca, obnovio rad Demokratske stranke a 1990. godine, postao je član Glavnog odbora DS-a. Bio je kandidat te partije za poslanika u Skupštini Srbije u opštini Rakovica na izborima 1991, na kojima je izgubio od protivkandidata Vojislava Šešelja.

Odluka o podizanju spomenika Pekiću donijeta je na inicijativu njegove porodice, a spomenik je podignut sredstvima Fondacije “ Borislav Pekić”.

Bonus video: