Većina vozača nezadovoljna novim sistemom kvalifikacija

3 komentar(a)
Felipe Masa i Valteri Botas, Foto: Reuters
Felipe Masa i Valteri Botas, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.03.2016. 16:26h

Većina vozača Formule 1 protivi se novom sistemu kvalifikacija za trke, koji bi trebalo da se primjenjuje od ove sezone.

Međunarodna automobilska federacija (FIA) je krajem februara donijela odluku o promjeni sistema kvalifikacija i nova pravila bi trebalo da stupe na snagu od prve trke u ovogodišnjem šampionatu, 20. marta u Australiji.

Prema prijedlogu, kvalifikacije će se voziti u tri faze, prva će trajati 16 minuta, druga 15, a treća 14 minuta. Po sedmorica najsporijih vozača će u određenim vremenskim intervalima biti eliminisani u prve dvije faze, dok će se osmorica najbržih plasirati u treću fazu.

U trećoj fazi poslije određenog vremenskog intervala prvo ispadaju najsporiji vozači, a na kraju će ostati samo dvojica najbržih koji će se boriti za pol poziciju.

Vozači misle da će novi sistem biti komplikovan za učesnike i navijače na trkama. Prvi čovjek Formule 1 Berni Eklston rekao je da bi uvođenje novog sistema moglo da se odloži do maja i trke u Španiji.

Većina vozača, uključujući Kimija Raikonena, Džensona Batona i Nika Rozberga, su juče razgovarali sa direktorom trka Formule 1 Čarlijem Vajtingom o predloženim promenama.

"Mislimo da bi promjene mogle da poremete pravila, a da bi navijačima bilo teško da razumiju šta se dešava. Za nas vozače je već komplikovano, pa mislimo da će navijačima biti teže. Mislimo da je stari način kvalifikacija veoma dobar i da nema potrebe mijenjati ga", rekao je vozač Fors Indije Serhio Peres za Skaj Sports.

Vozač Vilijamsa Valteri Botas rekao je da je odluka da se promijeni način kvalifikacija veoma čudna.

"Nisam čuo da se neko žalio na stari sistem. Prihvatiću svaku promjenu ali ne znam koja je svrha", rekao je on.

Zakonodavno telo u Formuli 1, Svjetski savet moto sporta (WMSC) će se sjutra sastati i jedino to tijelo može da odobri svaku promjenu u kvalifikacijama za predstojeću sezonu.

WMSC može da izmijeni predlog Komisije Formule 1 pre nego što uđe u pravilnik, ali bi značajne promjene morale da budu vraćene Komisiji i Strateškoj grupi na odobrenje.

Bonus video: