U Skupštini kritike na račun UP: Policajci su vojnici tužioca, ne njihovi šefovi

Radulović je rekao da zamjera i Tužilačkom savjetu što se tim povodom nije oglasio, nego je svoj posao prepustio čelnicima tužilaštva Ivici Stankoviću i Milivoju Katniću
75 pregleda 4 komentar(a)
Branislav Radulović, Foto: Boris Pejović
Branislav Radulović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.03.2016. 10:45h

Bivši predsjednik Upravnog suda Branislav Radulović ocijenio je drskim policijski apel Vladi da ih zaštiti od specijalnog državnog tužilaštva.

On je rekao da zamjera i Tužilačkom savjetu što se tim povodom nije oglasio, nego je svoj posao prepustio čelnicima tužilaštva Ivici Stankoviću i Milivoju Katniću.

“Ovakvo ponašanje je drsko, jer UP ne poznaje svoje nadležnosti i ulogu u sistemu podjele vlasti. Ne može izvršni organ da cijeni to što su oni iznijeli u saopštenju”, rekao je Radulović u Skupštini.

On je jedan od 13 kandidata za dva upražnjena mjesta u Tužilačkom savjetu, koji su juče saslušavani pred Odborom za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Uprava policije reagovala je nakon hapšenja šefa i inspektora Odsjeka za organizovani kriminal zbog nestanka dokaza i tada pozvala Vladu da ih zaštiti od Specijalnog državnog tužilaštva, koje su optužili da hapsi bez dokaza.

Radulovićev stav podijelila je većina kandidata, nakon što je poslanica SNP-a Snežana Jonica od njih tražila mišljenje o specijalnom ratu policije i tužilaštva.

“Bio sam užasnut, taman se stišala vatra oko postavljanja šefa specijalnog policijskog tima... Obraćanje u stilu - spasavajte nas od tužilaštva, prevazilazi svaku mjeru i vrijeđa”, rekao je advokat Novak Laković.

On je ocijenio da se očito radi o nepoznavanja nadležnosti, ali i konstatovao da specijalno tužilaštvo olako predlaže pritvor.

Advokat Velija Murić objasnio je da tužilac diktira krivični postupak, prema Zakoniku o krivičnom postupku: ”Policajci su vojnici tužioca i oni nemaju pravo da mu komanduju”.

Bivši poslanik SNP-a Zoran Bošković ocijenio je da ponašanje policije nije dobra poruka, jer ne pokazuje građanima da je zakon jednak za sve, a da su oni prvi koji treba da štite građane.

Dekan Pravnog fakulteta Velimir Rakočević rekao je da je kao bivši policajac “neprijatno iznenađen”, ali vjeruje da je to bio nesporazum.

Na zaljučak većine kandidata da je tužilaštvo samostalno i nezavisno, bivši generalni sekretar Skupštini Slobodan Dragović zapitao je “zašto bi samo tužilaštvo bilo samostalan organ, a ostali moraju da slušaju”.

Kazao je da je zakon jednak za sve i da “tužilaštvo sprovodi procesne a ne materijalne radnje” .

”Bez obzira što želim da budem u TS, ne mogu da tražim da Tužilaštvo bude samostalnije od drugih”, rekao je Dragović.

Odbor će na posebnoj sjednici odlučiti o izboru dva člana Tužilačkog savjeta.

To je ponovljeni oglas, jer prilikom prvog pokušaja izbora niko od kandidata nije dobio većinu.

Bonus video: