Mandić: Ne znam čiju robiju robijam

Mandić je osuđen na 18 godina, jer je kao saizvršilac učestvovao u ubistvu Jovanovića
311 pregleda 38 komentar(a)
Damir Mandić, Foto: Savo Prelević
Damir Mandić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.03.2016. 06:57h

Ne znam zašto sam ovdje i čiju robiju robijam, kazao je juče Damir Mandić u Apelacionom sudu.

U toj sudskoj instanci raspravljalo se o žalbama advokata odbrane na prvostepenu presudu podgoričkog Višeg suda, kojom je Mandić osuđen na 18 godina zatvora zbog saučesništva u ubistvu Duška Jovanovića.

“U ponovljenom sudskom postupku pred Višim sudom, nije postupljeno prema odluci Ustavnog suda, već da se zadovolji forma i da se ponovo osudim. I ovaj proces je sproveden uz kršenje zakona i Evropske konvencije o ljudskim pravima”, navodi se u žalbi okrivljenog.

Njegove riječi pričitala je sutkinja izvjestilac Seka Piletić.

“Krivično djelo nisam napravio, jer moj mentalni sklop nije takav da bi počinio ovo djelo. Potpuno je jasno da je sud donio nezakonitu odluku. Proces mi je vrlo naivno namješten podmetanjem dokaza. Nemoguće je da je na Jovanovića pucano iz 'golfa 3', jer su vještaci iz Visbadena pronašli veoma malo barutnih čestica u tom vozilu. U zapisniku o uviđaju prilikom pronalaska 'golfa' nije navedeno da je pronađena limenka red bula i kesa sa ostacima pistaćija. Činjenica je da su mi ovi predmeti podmetnuti, jer su pronađeni nekoliko dana kasnije nakon ovog uviđaja. Predlažem da Apelacioni sud preinači presudu tako što će me osloboditi ili da je ukine i vrati na ponovno suđenje”, navodi se u Mandićevom tekstu.

Njegov branilac, advokat Branislav Tapušković rekao je da su savršen alibi Mandiću dali svjedoci tužilaštva, a prije svega Milorad Mirović.

„Mirović je kao tjelohranitelj Duška Jovanovića, noći 27. maja 2004. godine, ispred redakcije 'Dana' osmatrao okolinu u 23.15 časova a zatim je ušao u auto i sjeo na mjesto suvozača. A nesporno je da je Mandić bio u diskoteci Mania u 23.15 časova, što su potvrdila tri novinara 'Dana'. Znači oni koji su čekali nailazak Duška Jovanovića da izađe iz redakcije 'Dana', znali su da je Mirović ušao u auto. To, takođe, znači da Mandić nije bio u 'golfu 3' i nije čekao Jovanovića da bi pucao u njega“, rekao je Tapušković.

Tužilaštvo je tražilo da se žalbe odbrane odbiju i potvrdi prvostepena presuda.

Krivično vijeće Višeg suda na čelu sa sutkinjom Vesnom Moštrokol, osudilo je Mandića na jedinstvenu kaznu od 19 godina zatvora zbog saizvršilaštva u ubistvu urednika “Dana” Duška Jovanovića, pokušaja ubistva njegovog tjelohranitelja Milorada Mirovića i otmice Miodraga Nikolića.

Mandiću je to bio treći sudski postupak za ubistvo Jovanovića.

Prvom presudom sudije Radovana Mandića, njegov prezimenjak krajem 2006. godine oslobođen je optužbe da je kao saizvršilac ubio Jovanovića.

Apelacioni sud ukinuo je tu presudu nakon čega je vijeće sudije Lazara Akovića, u aprilu 2009, osudilo Mandića na 30 godina zatvora.

Odlučujući po žalbama, kazna je smanjena na 18 godina.

Ustavni sud ukinuo je i tu presudu.

U presudi se navodi da je Mandić 27. maja 2004. godine, kao saizvršilac ubio Duška Jovanovića.

Bonus video: