Milena Jovićević izlaže u Italiji

Na izložbi će učestvovati više od 30 umjetnika
66 pregleda 0 komentar(a)
izložba, Foto: Screenshot
izložba, Foto: Screenshot
Ažurirano: 02.03.2016. 15:05h

Poznata crnogorska umjetnica Milena Jovićević predstaviće na izložbi/multidisciplinarnom projektu pod nazivom “Iside e la Wunderkammer della fertilità”, koja će biti otvorena večeras u palati Vernaca u Lećeu, u Italiji. Projekat je na neki način omaž istoriji grada i okoline, ali i prirodi. U palati Vernaca, koja je u srcu grada, arheolozi su pronašli ostatke hrama egipatske boginje Izide i Purgatorium, u kojoj su pagani vršili svoje obrede čišćenja prije ulaska u hram.

“Iside e la Wunderkammer della fertilità” je događaj koji će ukrstiti mitove, istoriju grada i savremene umjetničke prakse i iskustva kroz neodvojivi dijalog vizuelne umjetnosti, zvuka, performansa i plesa. Kustoskinja i umjetnička direktorica “Primo Piano LivinGallery” iz Lećea Dores Sekvenja, najavila je projekat kao dio festivala “Rosa Route 2016” koji se organizuje pod pokroviteljstvom opštine Leće.

“Mit o egipatskoj boginji Izidi koja je obožavana na Mediteranu, kao boginja plodnosti, izobilja, prirode i zaštitnik mornara inspiracija je za multidisciplinarni projekat koji pokreće zagonetke, mitove i čitanje filozofskih grčkih, latinskih i egipatskih misli kroz savremeni kontekst.

Izložba nudi posjetiocima čulno putovanje kroz lavirint palate Vernaca i bezvremeni prostor, u kojem i dalje vlada mit o Izidi, gdje zvuci i glasovi odjekuju iz prostorije u prostoriju”, zapisla je o projektu Sekvenja.

Bonus video: