Krivične prijave zbog tendera za zakup Ričardove glave

Na javnom pozivu od 29. januara za zakup ovog kupališta pristigle su dvije ponude, i to Budvanina Đorđa Popovića koji je ponudio 55.250 eura i dosadašnjeg zakupca, firme "Konoba Stari grad", podgoričkog biznismena Branka – Banja Vujoševića
353 pregleda 13 komentar(a)
Ričardova glava, Foto: Vuk Lajović
Ričardova glava, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 02.03.2016. 08:33h

Pravni zastupnici Budvanina Đorđe Popovića podnijeli su Specijalnom državnom tužilaštvu, krivičnu prijavu protiv zamjenika direktora JP "Morsko dobro" Rajka Malovića, predsjednice tenderske komisije, službenice pravnog sektora Ljubomirke Vidović i predsjednika Komisije za vrednovanje Draška Cerović, zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj, prilikom vrednovanja ponuda koje su pristigle za zakup desnog dijela budvanske plaže Brijeg od Budve popularne Ričardove glave.

Na javnom pozivu od 29. januara za zakup ovog kupališta pristigle su dvije ponude, i to Budvanina Đorđa Popovića koji je ponudio 55.250 eura i dosadašnjeg zakupca, firme "Konoba Stari grad", podgoričkog biznismena Branka – Banja Vujoševića. Tenderska komisija je obje ponude proglasila nevažećim. Popović je juče podnio prigovor na odluku Komisije, koja je njegovu ponudu odbila , jer je nije dostavio validno poresko uvjerenje.

Greške koje je ovo javno preduzeće tokom raspisivanja tendera napravilo, umalo je dovelo do obaranja javnog poziva za zkup 150 kuplišta od Kotora do Bara.

Zbog greške u tenderu direktor JP "Morsko dobro" Mihailo Đurović je podnio ostavku. Menadžmet javnog preduzeća priznao je da je napravio grešku, jer je navodnom omaškom službenice, došlo do razližitog teksta oglasa za zakup kupališta, onog koji je usvojila Vlada i Odbor direktora, od onoga koji je obvaljen u novinama. To je dovelo do revolta ponuđača koji su organizovli protest, zbog najave da bi tenderi za zakup kupališta mogi biti poništeni.

Razlika u dokumentu o poreskom uvjerenju izazvala je konfuziju. Popović je dostavio poresko uvjerenje koje je u originalnom oglasu tražila Vlada.

U krivičnoj prijavi advokatske kancelarije Zorice Đukanović navodi se da su Malović, Vidović i Cerović izvršili krivino djelo zloupotreba službenog položaja, time što su ponudu Popovića odbacili kao neispravnu.

Zamjenici direktora JP "Morsko dobro" Rajko Malović i Dragoljub Marković su još prekjuče dostavili kompletnu dokumentaciju Vrhovnom državnom tužilaštvu vezano za tender za zakup Ričarodove glave. Oni su od Ivice Stankovića zahtijevali da izvrši uvid i ocjenu zakonitosti rada Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom u pomenutom slučaju.

Da je ranije bilo zloupotreba u ovom javnom preduzeću priznao je i bivši direktor Rajko Barović, koji j prije više od pola godina zaključio sporazum o priznanju kivice sa specijalnim tužilaštvom, tim što je pristao da uplati 7.000 eura u dobrotvorne svrhe, kako ga ne bi krivično gonili zbog nezakonitog davanja plaža u zakup.

Bonus video: