Krležin Adam i Eva kao inspiracija i izazov

Riječ je o mješavini realizma, fantastičnog i poetskog, do grotesknog, pojasnio je Milatović najavljujući pitku, bajkoviti predstavu koja će imati nesumnjive umjetničke vrijednosti
0 komentar(a)
Adam i Eva, Foto: Slavica Kosić
Adam i Eva, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 01.03.2016. 15:03h

Predstava Adam i Eva, prema tekstu Miroslava Krleže u produkciji JUK Herceg Festa imaće premijeru 17. marta u Herceg Novom.

Tema Krležinog komada koji je objavljen 1922, a teatarski uobličen 1925, su muško-ženski odnosi, koji izazivaju patnju, pri čemu nema nikakve razlike između najviših i najnižih nivoa između Adama i Eve u rajskom vrtu i nekog anonimnog para u hotelskoj sobi. Sukob Adama i Eve je u osnovi, a pratimo ga u ovom, realnom i na drugom svijetu.

“Ovo Krležino djelo pripada ranom ekspresionističkom shvatanju pozorišta, koji ne slovi kao savršeno napisan komad, literarno je dobar, a dramaturški polemičan. No, predstvljao je izazov za novo čitanje i za nekog ko razbija pozorišne konvencije, a to je reditelj Slobodan Milatović”, pojasnio je v.d. direktor JUK Herceg fest Stevan Koprivica.

Reditelj predstave Slobodan Milatović je na današnjoj konferenciji za novinare kazao da prvi put radi Krležu i da mu je tekst Adam i Eva zanimljiviji i intrigantniji od, primjera radi, Glembajevih. Ističe da predstava dramaturški nije zahtjevna, a da se on opredijelio za radikalniji prikaz Krležinog teksta.

Riječ je o mješavini realizma, fantastičnog i poetskog, do grotesknog, pojasnio je Milatović najavljujući pitku, bajkoviti predstavu koja će imati nesumnjive umjetničke vrijednosti.

Ideju da mladi glumci, Novljani koji su prve korake na daskama koji život znače, napravili baš u svom gradu u Hercegnovskom pozorištu, zajedno naprave pozorišni projekat potekla je od glumaca Bojane Malinovske i Danila Babovića koji su kasnije pozvali Miloša Pejovića i Srđana Đorđevića.

Malinovska ističe da je njihova ideja odmah naišla na razumijevanje i dobila podršku Herceg Festa i njegovog direktora dramaturga Stevana Koprivice. Od predstave očekuje da u izvjesnoj mjeri promijeni glumce, ali i publiku. Njen kolega Danilo Babović, uvjeren je da su napravili dobru ekipu sa dobrom energijom.

Muzičar Srđan Đorđević će prvi put nastupiti u jednoj pozorišnoj predstavi. Uloga je bez teksta, što mu neće predstavljati problem jer će se izražavati muzikom.

Najiskusnijem među njima Milošu Pejoviću ovo je treća saradnja sa rediteljem Milatovićem. On se u predstavi pojavljuje u različitim ulogama, a sam Krleža objasnio je da treba da je igra jedan glumac. Ističe da se u predstavi, uostalom, kao i u životu postavljaju vječna pitanja, a da je zanimljiv Milatovićev pristup temi.

Scenski pokret potpisuje Ferid Karajica, kostimografiju Lina Leković, scenografiju Slobodan Milatović, dizajn svjetla Mili Malović, tehniku Miroslav Bisenić i Miloš Zečević, a organizator je Nikola Koprivica.

Predstavu koja će koštati između 14 i 15.000 eura, finansira JUK Herceg fest, a očekuju i sredstva od Ministarstva kulture.

Ovo je prva pozorišna produkcija Herceg Festa, a Koprivica ističe da im je Centar za kulturu Tivat uzor, ali da “nemaju namjeru da ih sustižu, već da se takmiče”. Produkciju nove predstave najavljuje već za jesen.

Prva repriza Adama i Eve planirana je 24. marta,a onda se očekuju igranja u drugim gradovima u Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj.

Bonus video: