Vuković osuđen na četiri godine i četiri mjeseca zatvora

Okrivljeni Vuković je 3. oktobra 2015. godine oko 00:05 časova u naselju Dobrota u Kotoru, vozeći u alkoholisanom stanju sa najmanje 1,96 promila apsolutnog alkohola u krvi, usmrtio pješaka Nebojšu Miladinovića (20) iz Bijelog Polja
112 pregleda 9 komentar(a)
hapšenje, lisice, Foto: Shutterstock.com
hapšenje, lisice, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 01.03.2016. 13:10h

Kotoranin Filip G. Vuković (24) zvani Fika, osuđen je na četiri godine i četiri mjeseca zatvora zbog krivičnog djela “teško djelo protiv javnog saobraćaja” u sticaju sa krivičnim djelom “nepružanje pomoći licu povriješenom u saobraćajnoj nezgodi”.

Prvostepenu presudu danas je u Višem sudu u Podgorici izreklo krivično vijeće sudije Vesne Pean.

Okrivljeni Vuković je 3. oktobra 2015. godine oko 00:05 časova u naselju Dobrota u Kotoru, vozeći u alkoholisanom stanju sa najmanje 1,96 promila apsolutnog alkohola u krvi, usmrtio pješaka Nebojšu Miladinovića (20) iz Bijelog Polja i teško povrijedio Jovana Šljivančanina.

Okrivljeni Vuković je, kako se navodi u prvostepenoj presudi, vozilom “volksvagen turan” kretao brzinom od 85,7 kilometara na sat u dijelu puta koji je saobraćajnim znakom bio ograničen na 50 km/h.

Okrivljeni Vuković je na magistralnom putu Kotor – Risan u neposrednoj blizini Doma zdravlja, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa, ugrozio saobraćaj I doveo u opasnost živote ljudi. Vozeći automobil "VW Touran" (TV AM 100) u pijanom stanju, nije se kretao bliže desnoj ivici kolovoza, već je izgubio kontrolu na autom I skrenuo desno van kolovoza, udarajući pješake Miladinovića i Jovana Šljivančanina koji su se nalazili van trotoara. U udesu je povrijeđen i Aleksandar Knežević, koji se nalazio na mjestu suvozača, zadobivši tešku tjelesnu povredu.

“Okrivljeni Vuković je u odnosu na osnovno krivično djelo postupao sa eventualnim umišljajem jer je bio svjestan da upravljajući na ovakav način može ugroziti javni saobraćaj i tako dovesti u opasnost živote ljudi pa je na to i pristao, dok je u odnosu na smrt Miladinovića postupao sa svjesnim nehatom jer je znao da njegovim postupanjem takva posljedica može nastupiti, ali je olako držao da do toga neće doći. Vuković je bez pružanja pomoći ostavio Miladinovića, Šljivančanina i Kneževića, tako što je pobjegao”, rekla je sudija Pean.

Sudija je dodala da sud u pogledu utvrđivanja krivice nije imao dileme, jer postoje materijalni tragovi, te da su svi dokazi išli ka tme da je Vuković kriv.

“Sud je kao olakšavajuću okolnost imao u vidu mladost okrivljenog i da ranije bio bio osuđivan”, rekla je sudija Pean.

Bonus video: