Dostojanstveni život, poput likova iz pjesme

Prof. dr Dragan Koprivica je kazao da je Blagota Mrkaić “živeći svoj dostojanstveni život poput likova iz pjesme Lesa Ivanovića, koji tiho traju u vremenu, živio u duhu svoga imena, koje ga je nadahnulo“
112 pregleda 0 komentar(a)
Blagota Mrkaić in memoriam, Foto: Svetlana Mandić
Blagota Mrkaić in memoriam, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 01.03.2016. 08:18h

Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću održana je komemorativna sjednica povodom smrti prof. dr Blagote Mrkaića, koji je preminuo prošle sedmice.

Mrkaić je diplomirao je diplomirao Jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Skoplju, a magistrirao je i doktorirao iz oblasti književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Radio je kao nastavnik i profesor u osnovnoj školi, zatim u srednjoj, a od 1989. godina zasniva radni odnos na Univerzitetu Crne Gore. Objavio je devet knjiga, sedam samostalnih i dvije u koautorstvu.

Doc. dr Veselin Mićanović je kazao da je Mrkaić jedan od najznačajnijih utemeljivača studijskog programa za obrazovanje učitelja.

"U svom dugogodišnjem radu na Filozofskom fakultetu nekoliko puta je biran za rukovodioca Studijskog programa za obrazovanje u učitelja, a obavljao je, kao redovni profesor, i dužnost prodekana za nauku i usavršavanje”, kazao je Mićanović.

Prof. dr Dragan Koprivica je kazao da je Blagota Mrkaić “živeći svoj dostojanstveni život poput likova iz pjesme Lesa Ivanovića, koji tiho traju u vremenu, živio u duhu svoga imena, koje ga je nadahnulo“.

Bonus video: