FOTOGRAFIJA, SAVRŠEN SUVENIR

Foto zapisi o Andrijevici, knjiga Ane i Dušana Stijović

Knjiga Ane i Dušana Stijovića predstavlja svojevrsno odličje vremenu i ljudima Andrijevice i najljepšu razglednicu koju ovaj kraj može nekom drugom u svijet da pošalje
183 pregleda 0 komentar(a)
Fotomonografija Andrijevica, Foto: Privatna arhiva
Fotomonografija Andrijevica, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 04.04.2019. 19:35h

Foto zapisi o Andrijevici, autora Ane i Dušana Stijović, nova je knjiga posvećena tom gradu na sjeveru Crne Gore.

U autorskom izdanju na 100 strana, rukovodeći se tezom da je "fotografija savršen suvenir: izranja iz prošlosti da bi stimulisala i intenzivirala prošlost", autori su crnobijelim fotografijama i tekstom sačuvali jedno vrijeme.

Svaka fotografija ima svoju priču i njihovim odbirom, kao i kroz dokumentaciju, uspjelo se da se „prelista i prizove prošlost.

Od najstarije fotografije pa do posljednje, panorame Andrijevice, iniciran je dijalog i otvoren susret novih i starih generacija („dobro jutro davnino“ – rukujemo se sa prošlošću) radi otvaranja tog neophodnog dijaloga za obnovu i formiranje vizuelnog i kulturnog identiteta Andrijevice u crnogorskoj raznolikosti. Tekstovi, zapisi i sjećanja odabrani su iz 38 izvora i literature.

Prepoznatljive slike Andrijevice sada žive samo na ovim fotografijama: mnoge stare kuće skrajnule su se pred novim domovima i magistralom a nema ni mnogih ljudi koji su odavno odavde otišli ili su, jednostavno, prošli.

Zanimljivi su i zapisi putopisaca: Kovaljevskog, Meri E. Daram, R. Vest, Gustava Krkleca... Fotografije i priče čuvaju jedno vrijeme i čitalac će biti u prilici da priču nastavi i razvije.

Knjiga Ane i Dušana Stijovića predstavlja svojevrsno odličje vremenu i ljudima Andrijevice i najljepšu razglednicu koju ovaj kraj može nekom drugom u svijet da pošalje.