Neočekivani trijumf filma “Fatima” Filipa Fokona

“Fatima” Filipa Fokona priča je o imigrantskoj domaćici i samohranoj majci dvije kćerke. Zita Anro, koja je glumila u ovom filmu, proglašena je za najbolju glumačku nadu, a film je dobio i nagradu za najbolju adaptaciju
0 komentar(a)
Filip Fokon, Foto: Lamedia.fr
Filip Fokon, Foto: Lamedia.fr
Ažurirano: 29.02.2016. 20:14h

Ostvarenje “Fatima” reditelja Filipa Fokona neočekivano je proglašen za najbolji film na ovogodišnjoj dodjeli francuske nacionalne filmske nagrade Cezar u Parizu, prenijela je agencija Frans pres. Iako je mnogima favorit bio film “Mustang” rediteljke Deniz Gamze Ergiven, ovo ostvarenje je dobilo nagradu za najbolje debitantsko ostvarenje, scenario, montažu i muziku.

“Fatima” Filipa Fokona priča je o imigrantskoj domaćici i samohranoj majci dvije kćerke. Zita Anro, koja je glumila u ovom filmu, proglašena je za najbolju glumačku nadu, a film je dobio i nagradu za najbolju adaptaciju.

Film “Margerit” Gzavijea Đanolija, koji je imao 11 nominacija, dobio je nagradu za najbolji kostim, dekor i zvuk. Rod Paradotproglašen je za mladu nadu za ulogu u filmu “La Tête haute” Emanuele Berko. Za najbolji animirani film proglašen je “Mali princ” reditelja Marka Ozborna. Za najboljeg režisera proglašen je Arno Deplešen za film “Tri uspomene o mladosti”.

Najbolja glumica je Katerin Fro, nagrađena za ulogu u filmu “Margerit” Gzavijea Đanolija, a Vinsen Lindon proglašen je za najboljeg glumca, i to u filmu “The Measure of a Man”.

Organizatori Cezara uložili su ove godine napor da nominacije budu etnički i rasno raznovrsnije, poslije kritika da je ovogodišnja dodjela Oskara “suviše bijela”.

Prošle godine, nekoliko nedjelja poslije terorističkog napada na redakciju satiričnog lista Šarli ebdo, organizatori Cezara nagradili su “slobodu izražavanja”, u filmu “Timbuktu” Abderahmana Sisaka, čija je tema svakodnevni život na sjeveru Malija pod kontrolom džihadista.

Cezar je francuska nacionalna filmska nagrada, ustanovljena 1975. godine. Nominacije određuje francuska Akademija filmske umjetnosti, a dobila je ime po skulptoru Cezaru Baldakiniju.

Bonus video: