Poslije 10 godina "budne kome", Kolašinac će od države dobiti pomoć

Božidar je bez sposobnosti da komunicira, diše pomoću traheostrome (otvora na dušniku), a ugrađen mu je kateter u trbušnom zidu preko kojeg se jedino može hraniti
21 komentar(a)
Božidar Rakočević, Foto: Dragana Šćepanović
Božidar Rakočević, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 29.02.2016. 18:37h

Koordiniranim aktivnostima ministarstava rada i socijalnog staranja i zdravlja, odnosno, kolašinskog Doma zdravlja, a tragom inicijative “Vijesti” uslovi njege Kolašinca Božidara Rakočevića, koji je već 10 godina u stanju “budne kome”, trebalo bi uskoro da budu poboljšani.

To će biti značajno olakšanje i za njegovu porodicu, prije svih, tetke, Milku i Zoru, koje godinama u kućnim uslovima, predano brinu o tridesesedmogodišnjem mladiću, koji je ostao potpuno nepokretan poslije saobraćajne nesreće u kojoj je poginula njegova petogodišnja ćerka.

Božidar je bez sposobnosti da komunicira, diše pomoću traheostrome (otvora na dušniku), a ugrađen mu je kateter u trbušnom zidu preko kojeg se jedino može hraniti. Poslije dvije godine liječenja, prvo na odjeljenju za intenzivnu njegu, a potom i na neurohirurgiji Kliničkog centra, u liječenju mladića nije bilo nikavog napretka.

Tetka Milka je odlučila da ode u prijevremenu penziju i da se u porodičnoj kući, koju je naslijedila od roditelja, potpuno posveti bratancu. Uz skromna primanja i ogromno požrtvovanje i ljubav, Milka, i sama sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, već osam godina neumorno obavlja poslove oko nepokretnog mladića.

“Vijesti” su o slučaju mladog Kolašinca i uslovima u kojima živi prvo obavijestili ministarku rada i socijalnog staranja Zoricu Kovačević. U dogovoru Kovačevićeve sa minisitrom Budimirom Šegrtom, kolašinskom Domu zdravlja je odmah naloženo da formira ljekarski tim, koji će posjetiti porodicu Rakočević, što je i učinjeno u subotu.

Kako je kazala direktorka Doma zdravlja Dragica Popović, nakon što su ljekari posjetili Božidara, dogovorene su neke aktivnosti kojima će bitno biti unaprijeđena njega mladog Kolašica.

“Prije svega, dogovorili smo se da se obezbijedi redovan dolazak fizoterapeuta. Tetke su nas obavijestile i da su do sada prevojni materijal za Božidara iskuvavale, kako bi ga sterilisale. Dogovoreno je i da se ubuduće taj materijal steriliše u Domu zdravlja”, kazala je ona.

Prema riječima Popovićeve, već u ponedjeljak će biti otvoren žiro-račun i upućen javni poziv za pomoć u prikupljanju novca za dalje liječenje Rakočevića.

Mladićeve tetke u razgovoru za “Vijesti” istakle su kako je konzilijum ljekara Kliničkog centra već dva puta odbio njihov zahtjev da se dodijeli uput za VMA u Beogradu. U toj ustanovi Božidar je o trošku porodice bio smješten deset dana 2013. godine. Kako Milka tvrdi, tokom tog boravka, logoped je nagovijestio da bi, uz redovne vježbe, moglo biti napretka kada je riječ o mladićevoj verbalnoj komunikaciji.

“Obavijestićemo ministra o izričitom zahtjevu tetki da se ponovo razmotri mogućnost dobijanja uputa za dalje liječenje na VMA. Božidarova porodica ističe kako to najviše žele, a kako kažu, ne mogu samostalno da finansiraju”, kaže Popović.

Bar da put nešto valja

Od asfaltnog puta do kuća u kojoj o Božidaru brinu tetke stiže se makadamskim putem punim neravnina. To je velika prepreka za napor tetaka da Božidara ponekad u kolicima izvedu napolje. Direktorica Doma zdravlja, koja je i predsjednica Mjesne zajednice u kojoj su Rakočevići kaže da će već narednih dana razgovrati sa predsjednicom Opštine Željkom Vuksanović o mogućnosti da se taj put popravi.

“Sa Vuksanovićevom ću razgovarati i o aktivnostima oko prikupljanja novca za mladićevo dalje, eventualno, liječenje i sve ono što bi Rakočevićima olakšalo”, kaže Popovićeva.

Bonus video: