URA: Policija je dužna da kaže gdje su ukradeni dokazi

"Građanski pokret URA ističe da ne može po starom - kriminalci treba da odgovaraju, a ne da vode državu i organizuju "slobodne i fer izbore“"
75 pregleda 8 komentar(a)
Građanski pokret URA, Foto: Građanski pokret URA
Građanski pokret URA, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 29.02.2016. 15:05h

Građanski pokret URA pozvao je da se umjesto obračuna i rata Uprave policije i Tužilaštva povede rat protiv kriminalaca.

"Građani Crne Gore očekuju konkretne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, a ne međusobne optužbe institucija koje treba da budu u prvim redovima te borbe. Zato je nedopustivo da iz policije nestaje dokazni materijal za jednog od osumnjičenih. Policija je dužna da građanima detaljno objasni kako se to desilo, a ne da skreće sa glavne teme tražeći zaštitu od premijera. Utvrđivanje odgovornosti i sankcije onih koji su se usudili da opstruiraju istragu, čiji su predmet i ljudi iz samog vrha vladajuće stranke, mora da se desi što prije", navodi se u saopštenju URA.

Dodaju da je godinama idiličnu sliku Crne Gore kao države bez organizovanog kriminala i kao svjetlog primjera u regionu, "kako su to interpretirali iz DPS-a, kvarila nepodnošljiva lakoća kritika iz opozicije i medija "gladnih senzacionalizma"".

"EU je onda u prvi plan izbacila zahtjev i tražila konkretne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Pod tim pritiskom odjednom se i vlasti ukazao problem organizovanog kriminala i korupcije. Godinama su tužilaštvo, policija i sudstvo, u sprezi sa vladajućom koalicijom, služile za zataškavanje i opstrukciju istraga. Novi sastav Specijalnog tužilaštva je počeo samostalno da radi i odmah se pokazala višegodišnja metastaza djelovanja organizovanih kriminalnih grupa u samom vrhu vlasti. Tako danas otkrivamo da prevareni čelnici DPS-a daju stotine hiljada eura nadajući se muštuluku da će im korupcijom biti obezbijeđenje olakšavajuće okolnosti", saopšteno je iz URA.

Dodaju da se "hobotnica ne da i nestaje iz Uprave policije dokazni materijal - 13 pisama i dva dokumenta u očiglednom pokušaju da se zataška afera" .

"Građanski pokret URA ističe da ne može po starom - kriminalci treba da odgovaraju, a ne da vode državu i organizuju "slobodne i fer izbore“. U ovom skandaloznom slučaju se postavlja pitanje da li je Specijalno državno tužilaštvo postalo žrtva sopstvenih početnih usjeha? Nikome se ne može dati blanko podrška, ali je očigledno da tužilaštvo, napokon, ima određene mjerljive rezultate, koji izgleda nekome smetaju", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: