SDP: Vlada da osudi napad na tužilačku organizaciju i Specijalno državno tužilaštvo

"Ovakvim javnim istupima se vrši pritisak na rad u konkretnom slučaju ne samo na nadležnog tužioca nego i na pojedine dijelove sudske vlasti, koji će eventualno odlučivati u daljoj proceduri kao i na konkretne sudske postupke koji se vode", navodi se u saopštenju SDP-a
53 pregleda 6 komentar(a)
SDP logo, Foto: Sdp.co.me
SDP logo, Foto: Sdp.co.me
Ažurirano: 29.02.2016. 14:59h

Socijaldemokratska partija pozvala je Vladu i druge organe i djelove vlasti koji imaju ingerencije nad radom policije da osude neprimjeren i nezakonit javni napad na tužilačku organizaciju i Specijalno državno tužilaštvo.

IZ SDP-a traže da se iskoriste institucionalni i zakonski mehanizmi na sankionisanju "neustavnih i nezakonitih djela".

"Ovakvim javnim istupima se vrši pritisak na rad u konkretnom slučaju ne samo na nadležnog tužioca nego i na pojedine dijelove sudske vlasti, koji će eventualno odlučivati u daljoj proceduri kao i na konkretne sudske postupke koji se vode", navodi se u saopštenju SDP-a.

Uprava policije zatražila je od Vlade premijera Mila Đukanovića da ih zaštiti od "konstantne atmosfere nepovjerenja" koju navodno proizvodi Specijalno državno tužilaštvo.

Dodaje se da nakon "nezakonitih javnih napada postaju jasnije riječi Specijalnog tužioca da se protiv njega vodi “specijalni rat” kako bi se zaustavio u naletu procesuiranja korupcije na visokom nivou".

Iz SDP-a ističu da navedeno pokazuje da nije eliminisan politički uticaj na rad policije koji je takođe suprotan zakonima i evropskim standardima.

"Borba protiv kriminala i korupcije jedan je od prioriteta u evroatlanskoj agendi Crne Gore. Rezultati koje je postiglo novo rukovodstvo tužilaštva u posljednjih devet mjeseci obezbjedili su vraćanje povjerenja u rad te veoma važne institucije ne samo u međunarodnoj, nego i u domaćoj javnosti. To što ti rezultati pokazuju da je jedan dio visokih funkcionera DPS-a u proteklim godinama radio na štetu građana mjerenu u desetinama miliona eura, ne smije dozvoliti da sada rad tužilaštva bude neprimjereno i suprotno Ustavu i zakonu i principu podjele vlasti napadan od strane rukovodstva MUP-a - organa koji treba da shodno zakonu bude servis tužilaštvu u njihovom radu", navodi se u saopštenju.

Ističe se da je ocjena zakonitosti rada tužilaštva od strane Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova "nedopustiva, jer je izvan ustavnih i zakonskih ovlašćenja".

"Za snažniju borbu protiv kriminala i korupcije važno je da budu sankcionisani i pojedinci iz sistema Uprave policije bez obzira na kojim pozicijama se nalazili. Odluke o lišenju slobode i tužilačkom zadržavanju su u isključivoj nadležnosti tužilaštva i napad na njihove odluke i ocjenjivanje istih od strane policije je nezakonit, i traže od Vlade odluke koje će spriječiti dalje nezakonite odluke u istom smjeru. Zabrinjava što se pokušavaju zamijeniti teze, jer propusti u radu su se desili u Upravi policije MUP-a koja je priznala da je dio dokaznog materijla izgubljen, čime je i sama priznala da postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično djelo koje tužilaštvo mora da sankcioniše po službenoj dužnosti. Utvrđivanje pojedinačne odgovornosti policijskih službenika zbog takvih dešavanja upravo je nužno za Upravu policije zbog zaštite drugih policijskih službenika koji svoj posao rade na zakonit i častan način", zaključuje se u saopštenju SDP-a.

Bonus video: