Katnić: Za svoj rad odgovaram VDT-u

"Sudija za istragu donio je naredbu po kojoj su pretres obavili ovlašćeni policijski službenici Uprave policije. Tom prilikom oduzeti su određeni predmeti – spisi, koji mogu da posluže kao dokaz u vezi sa krivičnim postupkom koji se vodi protiv navedenog lica", kaže se u saopštenju
74 pregleda 63 komentar(a)
Milivoje Katnić, Foto: Zoran Đurić
Milivoje Katnić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 29.02.2016. 18:46h

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić poručio je da on za svoj i rad Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) odgovara vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću.

Iz Uprave policije su, povodom hapšenja dvojice svojih službenika osumnjičenih za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja, ocijenili da su oni uhapšeni bez dokaza, i pozvali Vladu da "obezbijedi pravnu zaštitu policijskim službenicima kroz obezbjeđivanje neophodnih uslova i ambijenta za nesmetano i profesionalno obavljanje poslova i zadataka".

U saopštenju Katnića navodi se da je u predmetu SDT formiranom po krivici V.M. zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i prevara, postupajući specijalni tužilac 17. februara podnio sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici zahtjev za donošenje naredbe za pretresanje objekata koje koristi V.M.

"Sudija za istragu donio je naredbu po kojoj su pretres obavili ovlašćeni policijski službenici Uprave policije. Tom prilikom oduzeti su određeni predmeti – spisi, koji mogu da posluže kao dokaz u vezi sa krivičnim postupkom koji se vodi protiv navedenog lica", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je specijalni tužilac nakon toga obaviješten da od oduzetih spisa, nedostaje 13 pisama, dva zahtjeva Višeg državnog tužilaštva i jedan papir na kojem se nalazi ručno ispisan tekst.

"Kod tako stvorene situacije, SDT započelo je izviđaj kako bi se ispitali događaji i okolnosti vezani za nestanak navedenih predmeta. Sprovodeći istražne radnje i dokazne procedure, SDT je utvrdilo da postoje osnovi sumnje da su određena lica učinila krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije, u sticaju sa krivičnim djelom zloupotreba službenog položaja“, naveo je Katnić.

On je naglasio da je SDT sve radnje preduzelo u skladu sa Ustavom Crne Gore, Zakonikom o krivičnom postupku i Zakonom o SDT.

"Za gonjenje učinilaca navedenih krivičnih djela isključivo je nadležno SDT, što je regulisano Zakonom o SDT", precizirao je Katnić.

Istim zakonom je, kako je naveo, propisano da poslove gonjenja učinilaca krivičnih djela vrše glavni specijalni tužilac, kao rukovodilac Državnog tužilaštva i specijalni tužioci kao državni tužioci.

"Glavni specijalni tužilac za svoj rad i rad SDT odgovara Vrhovnom državnom tužiocu, dok specijalni tužioci za svoj rad odgovaraju glavnom specijalnom tužiocu“, kazao je Katnić.

On je poručio da će SDT i u narednom periodu bezrezervno, u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore, preduzimati radnje i mjere iz svoje nadležnosti, koje su usmjerene na gonjenje učinilaca krivičnih djela.

Bonus video: