Filip David dobitnik nagrade Zlatni zmaj

David je istakao da će mu biti izuzetno drago da prisustvuje Festivalu koji se održava od 12. do 15. maja u Bijelom Polju
85 pregleda 0 komentar(a)
Filip David, Foto: Svetlana Mandić
Filip David, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 29.02.2016. 14:25h

Pisaca Filip David dobitnik je ovogodišnjeg međunarodnog priznanja Zlatni zmaj za izuzetan dopronos fantastičnoj književnosti, navodi se u saopštenju Regionalnog festivala fantastične književnosti Refesticon.

Ovogodišnjeg laureata odabrao je Organizacioni odbor Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON koji osim organizatora čine i predstavnici partnerskih festivala, članovi žirija i prošlogodšnji dobitnik prof. dr Zoran Živković.

Prema riječima direktora Dragića Rabrenovića odlučeno je da nagrada pripadne piscu koji je između ostalih dobitnik Adrićeve i Nin-ove nagrade, kao i prošlogodišnje nagrade Meša Selimović i najnovije Stanislav Lem koju dodjeluje izdavačka kuća Solaris.

"Imajući u vidu dosadašnje stvaralaštvo, dugogodišnji rad na fakultetu, televiziji i filmu, brojna priznanja i nagrade, oblasti književnosti kojima se bavi i izuzetne uspjehe kratkih priča iz žanra fantastike koja se poredi sa velikanima književnosti Organizacioni odbor je odlučio da među nekoliko predloženih kandidata ovogodišnje priznanje pripadne Filipu Davidu", kaže Rabrenović.

David je istakao da će mu biti izuzetno drago da prisustvuje Festivalu koji se održava od 12. do 15. maja u Bijelom Polju.

"Čini mi čast priznanje koje ste mi dodelili jer sam otkad znam za sebe, otkada sam počeo da čitam, posebno voleo i cenio fantastičnu književnost. Moji uzori su bili i ostali Po, Lafkreft, Stivenson, Kafka, Potocki, Borhes, kao i mnogi pisci SF literature", naveo je ovogodišnji laureat.

Filip David je autor više zbirki priča među kojima su "Bunar u tamnoj šumi", "Zapisi o stvarnom i nestvarnom", "Princ vatre" i "Sabrane i nove priče", romana "Hodočasnici neba i zemlje", "San o ljubavi i smrti", "Kuća sećanja i zaborava" kao i knjiga eseja i više TV drama i filmskih scenarija.

Knjige su mu prevedene na švedski, francuski, poljski, mađarski, italijanski, albanski, esperanto, makedonski, slovenački, objavljene u Hrvatskoj, a pripovjetke se nalaze u dvadesetak antologija.

Kao dramaturg, koscenarista ili scenarista radio je, između ostalog, i na filmovima: "Okupacija u 26 slika", "Pad Italije", "Ko to tamo peva", "Bure baruta" (nagrada kritike u Veneciji, nagarada Feliks za najbolji evropski film godine), "Poseban tretman" (nagrada u Kanu), "Paviljon 6", "San zimske noći" (Gran pri filmskog festivala u San Sebastijanu), "Optimisti" (Gran pri u Valjadoidu i Ženevi).

Bonus video: