Stanković: Nećemo polemisati sa menadžmentom policije

Stanković je poručio da učinioce krivičnih djela ne može, niti smije štititi ni jedna grana vlasti
82 pregleda 12 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.02.2016. 14:01h

Državno tužilaštvo neće javno polemisati sa menadžmentom Uprave policije, saopštio je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i poručio da učinioce krivičnih djela ne može i ne smije štititi ni jedna grana vlasti.

On je poručio da će se Tužilaštvo u svom djelovanju pridržavati zakonskih propisa, prema kojima je ono institucija koja rukovodi izviđajem i istragom.

„Podsjećamo da u skladu sa zakonodavstvom Crne Gore policija postupa po nalogu Tužilaštva. Zakon propisuje da prikupljene dokaze Tužilaštvo prezentuje sudu, a ne menadžmentu Uprave policije. Napominjemo da zaštitu svakom građaninu Crne Gore, koji nije prekršio propise, bez obzira na profesiju, pružaju isključivo Ustav i zakon“, saopštio je Stanković.

On je poručio da učinioce krivičnih djela ne može, niti smije štititi ni jedna grana vlasti. „Zbog čega zaštitu od postupanja Tužilaštva, kao samostalnog organa, ne treba ni tražiti od zakonodavne, izvršne ili sudske vlasti“.

„Niko ne smije da utiče na Državno tužilaštvo u vršenju njegovih poslova, a samim tim ni da ometa pravdu i sprječava Državnog tužioca da samostalno donese ili ne donese neku odluku, za čiju pravnu validnost je svakako odgovoran“, kazao je Stanković.

U suprotnom, kako je dodao, stvaranjem pritiska na eventualna buduća postupanja suda po zahtjevu Tužilaštva, na sceni u Crnoj Gori bi imali stradanje prava i pravnog poretka, pri čemu treba imati u vidu da je državno tužilaštvo ustavna kategorija.

Bonus video: