Program podrške razvoju kulture u Nikšiću: Predstavljen martovski repertoar

Martovski repertoar počinje sjutra veče predstavom “Dogvil” u režiji Kokana Mladenovića, a Nikšićani će ovog mjeseca na sceni Nikšićkog pozorišta moći da odgledaju i predstave “Ćelava pjevačica” i “Nobelovci”, dok će za najmlađe biti izvedena “Pazi, zebru gazi”
107 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 29.02.2016. 12:34h

U sklopu Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću pripremljen je 21 sadržaj, a na repertoaru će se naći pozorišne predstave, filmovi, koncerti, izložbe, ali i „Kultopis“ sa Miodragom Karažićem.

Predstavljajući martovski repertoar Andro Martinović, direktor Crnogorske kinoteke, kazao je da će nikšićka publika imati priliku da u martu pogleda dva filma koji će biti najava programa posvećenih proslavi desetogodišnjice nezavisnosti. Pored filma Branka Baletića „Noć skuplja dva vijeka“, publika će moći da odgleda i film „Voskresenje ne biva bez smrti“, restaurisanu verziju iz 1922.godine u režiji Edoarda Benčivenga. Prema riječima Martinovića to je prvi crnogorski igrani film koji je sniman u Italiji i koji je restauriran na osnovu prologa, zbirke fotogradfija i originalnog scenarija koji je uradio Vladimir Popović, ministar pravde u pretposljednjoj crnogorskoj emigrantskoj vladi.

Popović je na scenariju sarađivao sa poznatim italijanskim pjesnikom Gabrijelom D' Anuncijem, a glavne uloge u filmu igraju italijanski glumci, predvođeni Elenom Sangro.

Martinović je podsjetio da Crnogorska kinoteka nema svoju bioskopsku salu i da su to pokušali da nadomjeste tako što su svoju prikazačku aktivnost razvili u više crnogorskih kadrova, među kojima je i Nikšić.

“I to nam je jako važno zato što se osim toga na neki način uspjevamo samo u određenoj mjeri da nadoknadimo to što je zaista veliki hendikep našeg grada da nema bioskop i stalan bioskopski repertoar, i da održimo to interesovanje za gledanje filma na velikom platnu, trudimo se i da prikažemo vrijedne naslove koji pripadaju ne samo našem nego i svjetskom filmskom nasljeđu”, kazao je Martinović.

Martovski repertoar počinje sjutra veče predstavom “Dogvil” u režiji Kokana Mladenovića, a Nikšićani će ovog mjeseca na sceni Nikšićkog pozorišta moći da odgledaju i predstave “Ćelava pjevačica” i “Nobelovci”, dok će za najmlađe biti izvedena “Pazi, zebru gazi”.

Kristina Radović je kazala da će u martu biti organizovani koncerti grupe “Legende” i “Laure Cortes & dance cards”, izložbe Dace Marković i Dejana Kalezića, Dani frankofonije, predstavljen zbornik „Mozaik“, Književnog kluba „Poenta poetika“, kao i mnogi drugi sadržaju. Martovski repertoar zatvoriće učenici Srednje muzičke škole „Dara Čokorilo“.

Slobodanka Roganović, šefica kabineta predsjednika Opštine, podsjetila je da Program podrške razvoju kulture u Nikšiću ima tri pravca – ulaganje u infrastrukturu, očuvanje kulturne baštine i prezentaciju programskih sadržaja. Prema njenim riječima publika je odgovorila na najbolji mogući način i tokom februara se za gotovo sve sadržaje tražila karta više.

„Izuzetna posjećenost i sadržajnost programa su najbolji odgovor na sporadične primjedbe Programa podrške koje dolaze od onih koje ne možete vidjeti ni na jednom od ovih programa i kojima neki njihov komfor neopterećen obavezama niti odgovornošću daje mogućnost da komentarišu na taj način“, kazala je Roganović.

Jao, moj Jagoše

Režiser Goran Bulajić je kazao da preksjutra počinju sa probama nove predstave Nikšićkog pozorišta „Jao, moj Jagoše“, po tekstu Miodraga Karadžića. Prema njegovim riječima riječima riječ je praizvedbi komada koji se može okarakterisati kao komedija mentaliteta i situacije.

„Karadžić je autor kultnih serija, komada, etabliran, nagrađivan, i iznad svega gledan pisac i jedna potpuno izvandredna pojava u dramskoj literaturi. Ovo je moja četvrta li peta saradnja sa njim, koja je počela TV komedijom 'Viljuška se drži u lijevu ruku'“, kazao je Bulajić.

Kazao je da iako Karadžića tretiraju kao pučkog pisca on to nije, već je jako zahtjevan za realizaciju, a svi njegovi tekstovi nose jednu vrstu angažmana i podteksta, tako da su mu filmovi i komadi gledaniji danas nego prije 20 godina.

U predstavi, čija premijera će biti krajem aprila, igraju, Aleksandar Radulović, Gorana Marković, Petar Novaković, Kristina Stevović, Ana Vučković, Jovan Krivokapić, Julija Milačić, Mihailo Perošević, Gordana Mićunović, Radmila Božović, Boban Čvorović, Nikola Vasiljević, Jelena Vasiljević, Karmen Bardak i Nebojša Vulanović.

Galerija

Bonus video: